„Am reuşit astăzi (joi, n.r.) să semnăm încă 11 contracte, cu finanţare europeană, pe Programul Operaţional Regional, în valoare de 230 de milioane de euro, din care finanţare nerambursabilă de aproape 180 de milioane de euro, într-o perioadă în care toate autorităţile publice locale se plâng şi afirmă că bugetele sunt insuficiente, este o mare reuşită că împreună cu specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale am reuşit să semnăm aceste contracte”, a declarat primarul Gabriela Firea, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi vicepremierul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit Mediafax, Primăria Capitalei va achiziţiona cu bani europeni mai multe mijloace de transport în comun.
„Cu ajutorul acestor finanţări vom achiziţiona 80 de tramvaie, 100 de autobuze electrice şi vom moderniza o line importantă de tramvai. În acelaşi timp, suntem în procedură de licitaţie pentru alte mijloace de transport în comun, aici la Primăria Capitalei, proiecte de peste 100 de milioane de euro, şi mă refer aici la 130 de autobuze hibrid şi 100 de troleibuze”, a mai precizat Gabriela Firea.
Edilul speră ca, după achizițioanrea acestor mijloace de transport în comun, bucureștenii să renunțe „,măcar câteva zile” la mașinile personale.
„Ne dorim ca bucureştenii, precum şi turiştii, care vin în Capitală, să abandoneze, dacă nu permanent, măcar câteva zile pe sătpămână autoturismul personal şi să folosească transportul în comun, dar acesta să fie modern şi nepoluant şi să vină repede în staţie”, mai spune Gabriela Firea.
Potrivit Hotnews, Societatea de Transport București are 139 linii de autobuz (din care 38 regionale; 5 expres, 26 linii de noapte, 1 linie City Tour), 26 de tramvai și 17 de troleibuz. Ca număr de autovehicule, parcul este compus din 1.237 autobuze, 192 troleibuze și 288 tramvaie.
Cu excepția celor 400 de autobuze Otokar achiziționate recent, aproape tot parcul este vechi. Din 2007 până în 2018 nu s-a mai cumpărat niciun autobuz. În București, circulă în continuare peste 800 de autobuze Mercedes dintre cele 1.000 achiziționate în 2007.
În schimb, Londra introduce prima flotă de autobuze alimentate cu hidrogen. O parte din investiție este realizată din fonduri europene.
Citește și:
Efectele plecării companiei Telekom din România. Peste 8 milioane de români stau cu sufletul la gură
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro