Luni a fost o zi neagră pentru ziarele din România. Sute de chioșcuri de presă din Capitală au fost închise, iar mii de bucureșteni nu au avut de unde să-și cumpere ziare. Acțiunea, care vine în urma unui scandal între difuzorii de presă și Primăria Sectorului 4, i-a nemulțumit pe cititori, care ne-au declarat în unanimitate că li se îngrădește dreptul la informație.

Primăria Capitalei va demara un studiu în urma căruia să se identifice rapid noi amplasamente pentru chioșcuri de ziare și produse conexe (cărți, papetărie) pe domeniul public aflat în administrarea Municipalității și un concurs de soluții privind un model unitar de chioșc.

Chioșcurile de ziare ar putea fi închiriate

„Pentru a nu se impune comercianților o povară imposibil de suportat generată de achiziționarea într-un timp scurt a noilor chioșcuri, Primăria Capitalei analizează și posibilitatea să își asume construcția din fonduri proprii a acestora, agenții economici având posibilitatea de a le plăti în rate într-un termen rezonabil, sau să închirieze respectivele chioșcuri”, transmite municipalitatea într-un comunicat de presă.

Mai mult, primarul Capitalei, Gabriela Firea analizează posibilitatea înaintării unui proiect de modificare a Legii 50/1991, în sensul de a mări de la 5 mp în prezent la 10-12 mp suprafața chioșcurilor care pot fi amplasate pe domeniul public fără autorizație de construire.

Scandalul între difuzorii de presă și primărie, în Sectorul 4 a început după ce chioșcurile de presă au fost luate de pe trotuare, pe motiv că încurcă lucrările de modernizare. Distribuitorii de presă susțin, însă, că toate chioșcurile au primit somații de desființare și că edilul vrea să le închidă afacerile, fără ca ei să fi făcut nimic ilegal. În tot acest timp, vânzătorii se tem că rămân fără locuri de muncă, iar oamenii se plâng că nu mai găsesc ziare la tarabă.


Citește și: Aproximativ 150 de elevi din Timișoara vor învăța în container. Școala trece printr-un proces de transformare


 

Urmărește-ne pe Google News