„Ministerul Energiei a prezentat o notă de informare privind situaţia Societăţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). În urma unei întâlniri pe care ministrul Energiei a avut-o chiar ieri cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a agreat o soluţie, dar ea depinde şi de avizul Consiliului Concurenţei, care a fost deja solicitat. Acţiunile ELCEN ar urma să fie scoase la vânzare, aceasta a fost propunerea Ministerului Energiei, iar Primăria Capitalei şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona aceste acţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, citat de economica.net.

Alina Petrescu a spus că punctul de vedere de la Consiliul Concurenţei a fost deja solicitat, iar până la primirea acestuia nu s-a discutat despre o valoare a acţiunilor care ar urma să fie scoase la vânzare.

„Se vorbeşte despre scoaterea la vânzare a acţiunilor la nivelul pieţei. Nu există un orizont de timp în acest moment, adică în această notă nu s-a spus – şi din câte înţeleg nici în discuţia dintre ministrul Energiei şi primarul Capitalei – o să scoatem acţiunile la vânzare într-un timp de, pentru că se aşteaptă aviz de la Consiliul Concurenţei”, a declarat Alina Petrescu.

Ea a mai spus că s-a discutat, de asemenea, despre semnarea unei convenţii între RADET, ELCEN şi Romgaz pentru a asigura furnizarea agentului termic şi în această iarnă.

ELCEN ar putea fi transferată Primăriei Capitalei, conform programului de guvernare PSD-ALDE

Guvernul PSD-ALDE intenționează să transfere Electrocentrale București, furnizorul de agent termic al RADET, de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei. Transferul ar facilita realizarea proiectului mai vechi de contopire prin fuziune a celor două companii aflate în prezent în insolvență și de ștergere a datoriilor istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN.

 „(…) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru”, se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020.

Transferul este programat pentru ultimul trimestru al acestui an, relevă un document oficial obținut de Profit.ro.

De altfel, potrivit unor surse din piață, este foarte posibil ca și viitoarele planuri de reorganizare ale celor două entități insolvente, în vederea redresării lor financiare, să aibă în vedere fuziunea dintre RADET și ELCEN. RADET este controlată de Primăria București, iar ELCEN – de către Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul de 2,5% din capital fiind în posesia Romgaz, principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN și unul din cei mai mari creditori ai acesteia. Romgaz se află tot sub controlul Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiunile producătorului de gaze.