În anul 1974, doar 2% din toate infecțiile spitalicești au fost cu Staphylococcus aureus, în 2003 peste 60% din infecțiile spitalicești au fost cu Staphylococcus aureus, iar astăzi sunt în jur de 800.000 de cazuri noi pe an, la un cost mediu suplimentar de 15.000- 24.000 euro/ caz, potrivit datelor din proiect.

Având în vedere efortul Primăriei Municipiului București de creștere a calității serviciilor medicale, proiectul urmărește punerea în aplicare a unui program de prevenire a infecțiilor nosocomiale, care include cel mai avansat sistem de dezinfecție cu ultraviolete cu xenon și astfel se reduce dramatic incidența infecțiilor nosocomiale și a infecțiilor Clostridium difficile în domeniul asistenței medicale – dobândite, fără erori umane sau rezistență la substanțe chimice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Beneficiarii proiectului vor fi pacienții și cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș București. Bugetul proiectului este de 159.000 de euro+ TVA (877.877, 637 de lei).

Robotul poate curăța până la 62 de camere de spital într-o zi

Acest proiect a fost votat în cadrul Campaniei pentru identificarea de proiecte de interes local inițiate de cetățeni sub titulatura “Propune pentru București”.

Inițiatorul proiectului propune achiziția unui Robot cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon, pentru a distruge infecțiile nosocomiale înainte de a infesta pacienții. “Acum dezinfecția saloanelor se face cu metode standard și durează aproximativ 12 ore.  În acest interval saloanele respective nu se pot utiliza, ceea ce diminuează considerabil posibilitatea internării unor pacienți noi. (…) Robotul cu lumină ultravioletă pulsată cu xenon este de 7 ori mai eficient și cu 23% mai rapid decât metodele tradiționale de dezinfecție, de 16 ori mai eficient în dezactivarea Staphylococcus aureus rezistent la Miticilină, potrivit raportului de specialitate”, se arată în raportul de specialitate.

În cazul robotului, ciclul de dezinfecție este mult mai scurt și poate curăța între 30 și 62 de camere de spital într-o singură zi. Robotul poate curăța saloane, săi de tratament, blocuri operatorii și de naștere, coridoare, grupuri sanitare, băi și toalete, tăvițe renale, ustensile complexe și materiale de curățenie.

Robotul cu lumină pulsată ultravioletă cu xenon este utilizat în peste 350 de spitale și unități medicale din Marea Britanie, Spania, Portugalia și Franța.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 9 luni, între 1 iulie 2018 și 31 martie 2019. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București va achiziționa tehnologia avansată de eliminare a infecțiilor nosocomiale din spitale, printr-o procedură de achiziție publică.

Tot joi consilierii generali urmează să voteze și proiectul care prevede ca parcarea să coste 10 lei/ oră în centrul Bucureștiului, față de 1, 5 lei/ oră cât este în prezent.

De asemenea, pe ordinea de fi figurează un proiect potrivit căruia familiile care au peste 25 de ani de căsătorie să primească bani de la Primărie. Sumele pot ajunge și la 3.000 de lei.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO/ De pe scena teatrului medieval, Lavinia Șandru a strigat la ”norod”: ”Eu, doamna Clara, am ajuns de râsul lumii?!”

 
 

Urmărește-ne pe Google News