UPDATE ora 17:15. Consiliul General al Municipiului București a decis, în ședința de joi, ca folosirea animalelor în circurile din București să fie interzisă. Documentul intră în vigoare la 10 zile de la adoptare.
În cazul nerespectării acestei reglementări, amenzile vor fi de până la 5.000 de lei. În plus, cei care nu respectă decizia trebuie să părăsească orașul în 24 de ore.
„Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacolele de circ, pe teritoriul Municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.
Excepție vor face caii, câinii, porumbeii, papagalii și animalele folosite în delfinarii sau acvarii.
Proiectul adoptat joi de CGMB a fost susținut și de primarul Gabriela Firea.
„Susţin acest proiect. Domnul Tudor Ionescu mi-a prezentat de câteva luni de zile proiectul şi am fost de acord cu el. Lucrurile s-au precipitat, având în vedere evenimentul total neplăcut şi tragic de la adăpostul din Petricani, iar lucrurile trebuie să intre în linie dreaptă”, a spus Gabriela Firea.
Decizia a fost luată după ce pe 12 ianuarie, doi tigri, patru pisici, doi porcuşori vietnamezi şi trei câini au murit într-un incendiu izbucnit la un adăpost al Circului Globus din Bucureşti. Directorul de la Circul Globus a fost demis de Gabriela Firea în urma acestei tragedii.
Apare Poliția Animalelor
Tot joi, în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București, s-a aprobat înființarea, în cadrul Poliției Locale a Capitalei, a unui department special dedicat infracțiunilor comise asupra animalelor. Proiectul de înființare a Poliției Animalelor a fost votat cu 40 de voturi, din tot atâtea posibile, de consilierii generali.
Mai exact, este vorba divizie specializată în domeniul animalelor din cadrul Poliţiei Locale Bucureşti, împreună cu un dispecerat municipal special, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat ieri.
„Prioritară este înfiinţarea Poliţiei Animalelor la nivelul Municipiului Bucureşti. Poliţia Locală Bucureşti, conform Legii 155/2010, are în atribuţii, la articolul 6, punctul e, să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei privind animalele. Prin urmare, se va înfiinţa, până la sfârşitul anului, o divizie specializată în domeniul animalelor în cadrul Poliţiei Locale Bucureşti sub numele Poliţia Animalelor”, se arată în proiectul de hotărâre. În prezent, mai funcționează o Poliţie a Animalelor, dar aceasta se află în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Adopții online
Mai mult, va fi creată o platformă online pentru ca cetăţenii să poată vedea animalele date spre adopţie şi să obţină informaţii despre ele şi vor fi implementate campanii de promovare pe reţelele de socializare, dar vor fi organizate şi târguri dedicate animalelor, în vederea adopţiei.
Centre de adopție pentru animalele fără stăpân
Municipalitatea dorește să înființeze și centre de adopție pentru animalele fără stăpân, în condițiile în care în prezent nu există niciun centru de acest tip, la nivel național, ci doar adăposturi din care pot fi adoptați câini sau pisici. În aceste centre, animalele vor fi îngrijite și pregătite pentru adopție. Animalele vor intra în trei categorii: pregătite pentru adopție, care necesită reabilitare și care nu sunt adoptabile.
Centrele vor funcționa în cadrul serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei, iar cetăţenii vor putea adopta animale pe principiul „adopţia lângă casă”, Se vor înființa și mini dog-park-uri, unde să se desfăşoare evenimente special dedicate animalelor fără stăpân.
În acest sens, se va dezvolta și o platformă online, în care animalele vor putea fi văzute și se vor putea afla toate informațiile legate de starea de sănătate și opțiunea de adopție. În strategie se menționează că se va merge pe adopție și nu pe ”adăpostire”, cum se întâmplă în prezent.
Primăria anunță că va face controale la toate adăposturile private de animale. În proiect se mai vorbește și despre folosirea animalelor abandonate pentru diverse programe de utilitate publică, precum socializarea copiilor din centre precum și a persoanelor fără mobilitate, dar și folosirea lor în școli și penitenciare, în scopuri educaționale. Eutanasierea va fi ultima soluție luată în calcul, și va surveni în momentul în care nu va mai exista spațiu în centrele de adopții.
Potrivit proiectului de hotărâre, în Parcul Natural Văcăreşti va fi înfiinţată o fermă a animalelor în care să fie organizate seminarii şcolare în aer liber, fiind, în acelaşi timp, un centru de cercetare a comportamentelor animalelor. Se înfiinţează și Serviciul Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară (SMURV), care va fi dotat cu clinici veterinare mobile, dar va fi analizată şi posibilitatea de a crea un cimitir şi un crematoriu de animale.