Primăria Municipiului Bucureşti a lansat ieri Strategia Energetică a Capitalei referitoare la energia termică. Capitolul care se ocupă de energie electrică, din această strategie, va fi supus dezbaterii publice în luna iulie a acestui an. Cu o zi înainte, adică pe 28 februarie, consiliul general a aprobat o Hotărâre în virtutea căreia Municipalitatea va înfiinţa o societate comercială pentru producere şi furnizarea energiei termice şi electrice prin centrale de cogenerare.

Pierderi de 38% pe an

În acest moment, ELCEN este societatea care produce, prin turbine pe gaz şi păcură, energie electrică şi energie termică. Principiul: focul încălzeşte un cazan cu apă, aburul sub presiune mişcă o turbină, care, prin fenomenul inducţie, produce energie electrică. Energia electrică este vândută ca atare, prin furnizori, iar energia termică este vândută bucureştenilor, prin conductele RADET.

Acestă regie are însă pierderi de peste 38% pe an, prin conductele care sunt vechi. Nu au mai fost reparate de peste 25 de ani. Există porţiuni unde conductele au chiar şi un secol vechime.

Pierderile nu i-au dat voie regiei să-şi plătească furnizorul, ELCEN, care, la rândul său, nu a putut plăti furnizorul de gaz şi s-a intrat în blocaj. Acum, RADET şi ELCEN sunt în insolvenţă.

Gunoiul, folosit pe post de combustibil

Planul Strategiei Energetice a Capitalei este să transforme RADET în societate comercială, să o unească cu ELCEN. De ce? Pentru că se pot atrage finanţări pentru investiţii în infrastructură – în ţevăraia RADET, în primul rând.

Menţionăm că o regie nu poate accesa bani europeni, dar o societate comercială, da. Astfel, se deschide calea reparării infrastructurii care transportă energia termică şi eliminarea pierderilor. Acest mecanism ar duce, la final, către ieftinirea gigacaloriei.

Când? Surse din cadrul Primăriei Caăpitalei ne-au spus că acest lucru va dura aproximativ doi ani.

În acest sistem energetic integrat se doreştea introducerea unor centrale de co-generare care să folosească gunoiul pe post de combustibil – adică să începem şi noi să transformăm deşeurile în energie, aşa cum fac marile metropole europene.

La final, autorităţile vor să transforme Bucureştioul într-un oraş independent energetic.

Primăria va scăpa de povara subvenţiei

”Scăderea preţului gigacaloriei nu se va reflecta în facturile populaţiei, atunci când se va întâmpla, pentru că energia termică este subvenţionată în Bucureşti, cu jumătate din preţ. Se va reduce însă subvenţia. De mulţi ani se doreşte eliminarea subvenţiei la căldură, pentru că grevează mult bugetul oraşului, dar nu a existat curaj politic pentru a face acest lucru. Cine îndrăzneşte să dubleze brusc facturile bucureştenilor?”, ne-a spus Ottavio Şerbănescu, expert în administrarea imobilelor.

Altfel spus, transformarea RADET din regie în societate comercială şi unirea cu ELCEN poate scădea preţul gigacaloriei la jumătate, dar acest lucu nu se va regăsi în facturi, ci în bugetul noii societăţi comerciale, al cărei acţionar principal va fi Primăria Capitalei. Oricum, gigacaloria are unle din cele mai mici preţuri în Bucureşti, în raport cu restul ţării.

Citește și: ELCEN intră în insolvență, la o zi după RADET

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News