Autorităţile locale din Corabia se mândresc: au construit un adăpost, au adus cuşti moderne tocmai de la Londra, au angajat specialişti. Le mai lipseau câinii! Modul în care au ”rezolvat” problema i-a revoltat pe iubitorii de animale, care au sesizat Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA). Federaţia se autosesizase, la rândul ei, în urma informaţiilor din presă, şi a trimis o adresă în atenţia primarului Iulică Oane. În esenţă: edilul este înştiinţat că a procedat total ilegal şi că ar putea repeta experienţa primăriei Râmnicu Vâlcea, care, ”călcată” de Curtea de Conturi, a fost obligată la plata tuturor sumelor decontate pentru respectivele servicii ilegale.
Prima ilegalitate: capturarea şi transportul câinilor de către persoane fizice
Legislaţia bogată invocată de FNPA şi ignorată cu totală seninătate de către primăria oraşului Corabia prevede, printre altele:
– capturarea câinilor de către persoane fizice este ilegală
– capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal
– capturarea şi transportul câinilor se va face de către personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens
-capturarea şi transportul câinilor se realizează cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare prevăzute de lege (O.U.G. 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor, cu completarile si modificarile ulterioare)
-persoanele care capturează câinii fără stăpân vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic.
A doua ilegalitate: bani publici daţi pentru câinii cu stăpân
Capturarea câinilor în afara serviciului specializat le poate da unora ideea de a aduce câini din propria gospodărie ori de a sustrage câini din alte gospodării, din alte localităţi, doar pentru a-şi însuşi venituri necuvenite – atenţionează FNPA în adresa trimisă Primăriei din Corabia.
Potrivit legii, din fondul destinat gestionării câinilor fără stăpân se dau bani strict pentru câinii fără stăpân, nicidecum pentru bietele patrupede de care vor să scape stăpânii lor.
Precedentul Râmnicu Vâlcea: banii înapoi!
”Vă informăm că o situaţie similară a existat în cazul Primăriei Râmnicu Vâlcea, iar în urma controlului efectuat de către Curtea de Conturi la sesizarea FNPA, aceasta a obligat la plată Primăria pentru toate sumele decontate pentru aceste servicii ilegale”, încheie preşedintele FNPA, Carmen Arsene.
”Este ca şi cum pui un brutar să construiască blocuri”
”La 14 zile mai scăpăm din ei” – expresia primarului Iulică Oane, bucuros nevoie mare că adăpostul de 90 de locuri era deja suprapopulat, este amendată de către preşedintele FNPA (foto):
”Expresia este de-a dreptul ridicolă şi denotă lipsă de un minimum de decenţă. Nu mai vorbim de faptul că asemenea oameni, fără nicio pregătire în domeniu, sunt puşi să gestioneze fiinţe. Este ca şi cum pui un brutar să construiască blocuri. Gestionarea câinilor trebuie făcută de către experţi în gestionare, şi nu de persoane care îşi caută doar un loc de muncă”.
Eutanasia nu poate fi aplicată
FNPA promite să revină cu un comunicat de presă prin care va demonstra că, în acest context, euthanasia nu poate fi aplicată legal.
Vezi istoricul povestii pe: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/o-primarie-din-romania-cumpara-maidanezi-1287289