Pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de data oficială de celebrare a Zilei Unirii Principatelor, elevii au dansat Hora Unirii în Piața Bobâlna din municipiul Dej și au participat la o ședință foto alături de oficialii locali, potrivit imaginilor postate pe Facebook și semnalate de publicația locală Ziar de Cluj.
Potrivit afișului oficial al festivităților organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, evenimentul a durat în jur de 20 de minute, timp în care 12 elevi îmbrăcați subțire, unii cu cămașă populară cu mânecă scurtă, au stat la minus 6 grade alături de oficiali locali, inclusiv primarul, care erau îmbrăcați cu geci și paltoane.
Libertatea a solicitat un punct de vedere de la Primăria Dej ca urmare a apariției imaginilor în spațiul public. În răspunsul care a venit pe 6 februarie și care este semnat de primarul Morar Costan, municipalitatea precizează că ceremoniile organizate pe 23 ianuarie s-au derulat în Centrul Cultural ,,Arta” timp de aproximativ o oră, iar apoi „aproximativ 5 minute” în aer liber în Piața Bobâlna.
Potrivit afișului oficial al ceremoniilor, publicat chiar de Primăria Dej, între orele 12.40 și 13.00, s-a dansat Hora Unirii în Piața Bobâlna De altfel, un montaj video publicat pe YouTube de fotograful local Ovidiu Adrian Sălăjan arată că evenimentul s-a întins pe o durată mai mare de 5 minute.
Imaginile realizate de Sălăjan și publicate a doua zi pe pagina personală de Facebook îi arată pe cei 12 elevi, vizibil înfrigurați și îmbrăcați subțire, în timp ce dansează Hora Unirii, iar apoi stau la poze cu oficiali locali, printre care și primarul Costan Morar. Spre deosebire de elevi, oficialii erau îmbrăcați adecvat temperaturilor.
„Elevii îmbrăcați în costume populare nu au fost invitați la eveniment doar în Piaţa Bobâlna şi este lăudabil gestul lor de a veni îmbrăcați în portul popular al zonei, pe care au decis să îl etaleze în piața centrală, inclusiv la poza de final de eveniment, hainele groase fiind la părinții prezenți sau profesori. Este regretabilă expunerea la frig a acestora, însă administrația locală nu a cerut elevilor să participe într-o ținută anume în cadrul activităților, iar poza de final a fost realizată din respect pentru participarea lor, ca parte integrantă a momentelor dedicate Unirii Principatelor Române”, a transmis Primăria Dej în răspunsul pentru Libertatea.
În final, Primăria Dej susține că criticile primite în mediul online, în special de la părinți, reprezintă o scoatere din context a evenimentelor „din considerente pur politice”. Imaginile au stârnit un val de critici în mediu online.
„Răbufnesc când văd mârlănia și nesimțirea celor care conduc orașul nostru față de viitorul acestui popor care sunt copiii noștri. Sunt o mamă a doi copii din Dej și mă doare sufletul când văd cum își bat joc de copiii noștri animalele, că nu îi pot numi oameni pe cei din poze, care rânjesc la obiectiv și țin copiii dezbrăcați afară, iar ei sunt bine îmbrăcați și cu mănuși”, spunea o mamă după apariția fotografiilor.
Răspunsul integral transmis de Primăria Dej:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Chinez_cumpar_iar_URSS • 08.02.2024, 13:10
Românii adevărați = copii cuminți. Să nu dea șmecherii vina pe victime? Mortul e de vină! Nu românii au votat legile (in)securității naționale, nu și-au dorit să fie sechestrați, fără simptome, în spitalele de COVID, la supradoze? Vor minți că noi vrem să luptăm pt. Moldova, care PRECIS nu vrea să dea înapoi Transnistria de dincolo de Nistru (n-a fost pământ românesc, a fost cucerită de la ruși de politicienii "Români" cu un scop). Ne dau "americanii" la "ruși" pentru Transilvania? Sclavie?