Primarul oraşului, Butyka Zsolt, a explicat, într-o postare pe Facebook, că soluția tăierii pomilor amplasați de-a lungul străzilor a fost propusă într-un grup de lucru, format din voluntari, care încearcă să oprească invazia urșilor din stațiune.

Grupul de lucru a constatat că, pe perioada toamnei, urșii s-au hrănit în mare parte cu fructele care creșteau în pomii din stațiune.

„(…) am identificat 24 de bucăţi care au asigurat 70% din hrana urşilor care au vizitat oraşul în perioada de coacere a fructelor. Aceste surse de hrană nu ar trebui să fie în oraş, printre oameni. În perioada următoare vom elimina aceşti pomi fructiferi”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Primarul Butyka Zsolt a declarat, pentru Agerpres, că pomii vizați pentru tăiere sunt, cu precădere, meri şi pruni sălbatici.

Acesta a mai spus că în locul pomilor fructiferi se vor planta alţi copaci. În legătură cu pomii fructiferi din gospodăriile localnicilor, primarul a spus că oamenii culeg fructele, tocmai pentru a ţine urşii departe.

Grupul de lucru ar urma să propună înlocuirea și coşurilor de gunoi de pe stâlpi cu unele la care urşii să nu aibă acces, în oraş urmând să fie amplasate şi tomberoane subterane, printr-un proiect al Ministerului Mediului.

„Dacă reuşim să schimbăm şi pubelele şi reuşim şi cu cele subterane, dacă pe domeniul public nu vor fi pomi fructiferi, atunci probabil nu vor avea de ce să rămână în oraş”, a precizat Butyka Zsolt.

Anul trecut, din totalul de 500 de apeluri primite la dispeceratul Jandarmeriei Harghita prin care se semnala prezenţa urşilor în zonele locuite, peste 150 au fost din stațiunea Băile Tuşnad.

Localnicii au organizat în luna iulie a anului trecut un marş pentru a atrage atenţia asupra situaţiei disperate în care se află, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraş.

Urmărește-ne pe Google News