Decizia reprezentaților consiliului primăriei a fost puternic influențată de o propunere radicală venită pe fondul eforturilor la nivel național ale activiștilor de a desființa agențiile locale de aplicare a legii și ordinii.
Votul categoric nu va însemna și deființarea imediată a departamentului de poliție, dar este un prim pas într-un lung proces legislativ care va avea nevoie în cele din urmă de sprijinul popular al locuitorilor din Minneapolis la alegerile din noiembrie.
Propunerea a câștigat popularitate în rândul membrilor consiliului primpriei orașului pe fondul protestelor și revoltelor din Minneapolis declanșate în urma uciderii lui George Floyd de către un ofițer de poliție din oraș, luna trecută.
Ofițerul Derek Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd până când acesta și-a pierdut cunoștința și, în cele din urmă, a murit, imagini care au fost surprinse în videoclip devenit viral.
Uciderea lui Floyd a determinat protestele
la nivel național împotriva brutalității poliției și a generat eforturi intense
pentru „curățarea” sau chiar abolirea forțelor de poliție din orașele nord-americane.
Votul de eliminare a forțelor de poliție
va necesita modificarea statutului orașului. Un proiect de amendament care a
fost postat online sugerează înlocuirea forței cu un „Departamentul pentru
Securitatea Comunității și Prevenirea Violenței”.
Departamentul va fi format din ofițeri „de pace” și va asigura siguranța publică printr-o „abordare holistică, orientată către sănătatea publică”.
În contrapartidă, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret prin care orice persoană care vandalizează monumente publice va putea fi încarcerat.