2006 e ultimul an in care bucurestenii mai pot creste sau introduce vaci, porci, oi sau gaini in interiorul orasului. Reprezentantii Primariei Capitalei si Directiei Sanitar-Veterinare au decis sa interzica de la 1 octombrie detinerea de gaini pe teritoriul Bucurestiului. Caii, vacile si porcii vor deveni de la 1 ianuarie 2007 animale prohibite pe teritoriul celui mai mare oras al tarii. Motivul? Faptul ca prezenta acestor animale in interiorul unei capitale europene nu cadreaza cu normele UE.
Am fost la un “fermier” de la periferia Bucurestiului, sa-i cerem parerea si am aflat ca nici prin cap nu-i trece sa respecte decizia Primariei.
Aparitia unei boli aduse de animale in oras ar face imposibila instaurarea unei carantine eficiente. La ora actuala, autoritatile locale estimeaza ca in cel mai mare oras al tarii exista peste 10.000 de crescatori de animale mari – ovine, cabaline, porcine sau bovine.
“Am decis sa interzicem de la 1 octombrie detinerea gainilor, curcilor, ratelor si gastelor, pentru ca atunci vin pasarile migratoare si exista pericolul de a se transmite gripa aviara”, a declarat Stelian Ifrim, directorul adjunct al Departamentului Mediu si Educatie Eco Civica din cadrul Primariei.
Detinatorii de animale mari vor primi in plus trei luni de gratie pentru a putea fi taiate de Sarbatori. Crescatorii de pasari si animale nu cred ca aceasta decizie se va da vreodata si oricum nu o vor respecta. Pe aleea Lunca Corbului din sectorul 3, adresa situata la 12 kilometri de Piata Unirii, familia Banea creste animale de cand se stie. Din asta traiesc, cu ele se culca in gand si cu dorul de ele se trezesc dimineata. Nea Costica Banea si fiul lui nu concep sa renunte la “averea lor insufletita”. Asa numesc ei cele 100 de gaini, 50 de vaci, 250 de oi si peste o suta de porci.
“Din ce o sa mai traim si ce o sa mai mincam? Nu ma duc cu ele in centrul orasului si deci nu deranjez pe nimeni. Nu incurca circulatia si nu supara pe nimeni. Nu renunt la animale, ele fac parte din familie”, spune Alexandru Banea, fiul proprietarului locului. “Tarani de Bucuresti“ de cand se stiu, acesti oameni nu cred in boli. Pentru ei, gripa aviara, virusii si bacteriile sunt sperietori pentru copii. Asa au crescut din generatie in generatie si asa isi vor invata si copiii.