De azi dimineață, Primăria Sectorului 5, prin direcția investiții, a început dărâmarea a șase garaje aflate în apropierea zonei Eroii Revoluției, pe partea aflată în sectorul condus de edilul Piedone. Pentru început, s-au dezmembrat ușile construcțiilor, iar muncitorii au golit garajele cu ajutorul firmei de salubritate a sectorului.
La fața locului și-au făcut apariția circa 15 angajați ai Primăriei, însoțiți de Poliția Locală a Sectorului 5 și de Bogdan Dragomirescu, șeful corpului de control al Primăriei. Două utilaje, dintre care un buldozer, au însoțit echipa, dar au stat „pe bară”.
Motivele oficiale invocate de autorități sunt că:
- Zona este insalubră.
- Autorizația ar fi fost dată pentru o construcție „din plasă” și nu din beton armat.
- Proprietarii au fost înștiințați încă de anul trecut că garajele vor fi dărâmate, fiind pe domeniul public.
- Există ordin de la Primărie pentru a dărâma construcțiile.
Locuitorii din zonă spun altceva. Că întreaga construcție – 6 garaje lipite – este ridicată cu autorizație încă din 1968, că există acte de vânzare-cumpărare pentru proprietari și, în plus, insistă că există un litigiu nesoluționat încă, o ordonanță președințială care va avea termen pe 26 ianuarie la Judecătoria Sectorului 5.
Ce le-au spus reprezentanții Primăriei când au invocat asta?
Șeful corpului de control: „Nu ne deschideți? Băieți, șo!”
Bogdan Dragomirescu nu s-a arătat impresionat de litigiul în instanță. „Atâta vreme cât există un litigiu, nu puteți să faceți nimic cu el (cu garajul, n.r.)”, i-a spus una dintre proprietare.
„Eu nu stau la discuții în momentul de față, nu pot să stau la discuții. Sunt în capacitățile mele, normale, de a mă ajuta singur. Dați-mi voie să fiu eu în această eroare. Îmi asum eu această eroare”, a spus Dragomirescu. „În momentul ăsta faceți un lucru prost. O să plătiți și penal, și civil”, i-a replicat localnica.
„Nicio problemă. Doamnă, ne deschideți și nouă? Văd că nu ne deschideți. Băieți, șo!”, a spus Dragomirescu, făcând semn că demolarea poate începe.
Ce se reclamă în litigiu
Ce scrie în cererea de ordonanță președințială ajunsă dosarul 626/302/2022? Unul dintre proprietarii garajelor arată că acestea sunt construite de acum mai bine de 5 decenii, existând autorizația cu numărul 21.V din 17.09.1968.
Proprietarii deţin acte de vânzare-cumpărare și spun că au fost chemați la Primărie încă din 2018 pentru a arăta documentele referitoare la garaje.
Mai mult, proprietarii au arătat că au plătit mereu impozit pe acel loc. Ei recunosc și că, din noiembrie, autoritățile le-au arătat că garajele trebuie eliberate pentru a fi demolate, argumentând, însă, că acestea au fost ridicate fără autorizație.
Alt vecin, venit să își ridice anvelopele de vară din garaj, susţine că Primăria a refuzat să intabuleze parcela de pământ din spatele blocului, cu toate că locatarii au solicitat asta pentru a elimina orice dubiu asupra dreptului de folosire a garajelor. „N-au vrut să vină cu intabularea şi cadastrul pentru că probabil ştiau că au de gând să le dărâme. Noi le-am solicitat, dar nu ne putem lupta cu autorităţile. Asta e, strângem, ce să facem“.
Un al treilea, furios pentru că se vede nevoit să renunţe la garajul său, încearcă să-şi ofere o explicaţie: „Vor să facă garaj pentru maxi-taxi! Păi, credeţi că noi nu ne dăm seama? Până la vară, să vedeţi că va fi aici totul asfaltat, ca să iasă microbuzele direct în bulevard, să mă scuipaţi dacă nu e aşa“, spune acesta în timp ce-şi adună acareturile depozitate în garaj.
În acest timp, cu ajutorul unei răngi și a unui flex, lucrătorii au început să dezmembreze ușile garajelor.
„Războiul depozitelor” de Pieptănari
Prinși în mijlocul litigiului dintre proprietari și Primărie, așteptându-i pe colegii de la salubrizare, muncitorii de la investiții au pornit un adevărat „Război al depozitelor” în garajele sparte.
„Războiul depozitelor” e o emisiune de pe Viasat History în care se licitează boxe de depozitare, iar apoi se urmărește ce profit – ori ce pierdere – are fiecare dintre participanții la show.
Lucrătorii s-au amuzat teribil când au găsit mai multe pălării de carnaval, printre care una de arlechin ori una specifică Sfântului Patrick. Ei și le-au tras pe cap și au pozat cu o rangă pe post de baston.
Mai târziu, aceștia au găsit un radiator pe care l-au încercat la generator, „să vedem dacă merge, să n-aruncăm lucruri bune”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Poarta misterioasă spre stația de maxi-taxi
Ce n-a reușit să lămurească niciun reprezentant al Primăriei Sectorului 5 este ce urmează să se facă pe spațiul lăsat gol după demolarea garajelor.
Și nici de ce a apărut o poartă misterioasă între spațiul public și o stație de maxi-taxi a unui operator privat, aflată chiar dincolo de gard.
„Nu știm, noi doar executăm”, au spus aceștia.
Conform vecinilor, poarta nu exista în acel loc până acum câteva luni și, deocamdată, n-a fost utilizată niciodată.
Libertatea a încercat să lămurească problema încă de săptămâna trecută, însă reprezentanții Primăriei Sectorului 5 n-au răspuns nici la telefon, nici la e-mailuri. Ba, mai mult, e-mailul inițial a fost redirecționat către Primăria Sectorului 4. Care a răspuns, firește, că strada se află în sectorul 5.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro