Terenul respectiv, pe care se află şi unele clădiri, a fost cumpărat de Consiliul Local, se află în zona industrială, iar acolo va fi amenajat un centru de criză pentru oraş.

Pe lângă cele 40 de containere, unde vor locui cele 25 familii, vor fi amplasate şi 12 containere de utilităţi, unde se vor asigura condiţii pentru igiena personală, dar vor fi amenajate şi săli de mese.

Întrebată dacă sunt de acord să se mute cele 109 persoane, care locuiesc de un an de zile în sala de sport a oraşului, viceprimarul a spus că acestea nu au altă altă şansă sau posibilitate.

„E foarte greu deja să le promiţi ceva în care să creadă, dar am reuşit să-i liniştim, aşteaptă. Toţi cei care au avut alte posibilităţi au plecat, cei care au rămas aici chiar că nu au nicio posibilitate de a avea vreun fel de adăpost”, a spus Sogor Eniko.

În prezent, 13 dintre adulţii care locuiesc în sala de sport au un loc de muncă permanent şi se fac demersuri pentru a-i integra şi pe alţii în piaţa muncii

Împreună cu specialiştii Asociaţiei Caritas şi a celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Harghita se fac eforturi pentru şcolarizarea atât a copiilor, cât şi a adulţilor.

  • 11 adulţi sunt înscrişi în educaţie serală, peste clasa a 9-a;
  • 28 de persoane sunt înscrise în programul Şansa a Doua.

„Avem şi elevi care au mai mult de 50 de ani. Am reuşit să organizăm pregătirea lor, cel puţin a celor din clasele primare în Arenă. Avem trei educatoare care frecventează Arena pentru a le ţine orele. Cei din clasele 5-8 sunt înscrişi la liceul tehnologic Szekely Karoly. Sperăm că cel puţin 80 la sută o să termine. De fapt, numai aşa vor avea şanse să aibă pregătire profesională, sunt foarte multe posibilităţi de a-i înscrie chiar şi în programe gratuite de pregătire profesională, dar numai peste clasa a 8-a. De aceea spun că depunem eforturi foarte mari ca să reuşim”, a mai explicat Sogor Eniko.

Mutarea în centrul de criză va fi una temporară şi trebuie să se facă progrese şi la nivelul Consiliului Local pentru a le oferi locuinţe ieftine, în regim de locuinţe sociale.

Pe 7 ianuarie 2021, 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate atunci în sala de sport a oraşului.

Între timp, peste o jumătate dintre cei cazaţi au revenit în comunitate, casele lor nefiind distruse de incendiu şi putând fi folosite, chiar dacă nu respectă standardele de igienă şi sunt construite ilegal.

Locuitorii din Miercurea Ciuc au dat dovadă atunci de o solidaritate exemplară şi au adus ajutoare pentru cei afectaţi, sprijin fiind oferit şi de fundaţii, asociaţii sau firme din zonă sau din alte judeţe ale ţării, sau chiar din străinătate.

De asemenea, Guvernul a acordat un ajutor umanitar de urgenţă, constând în alimente şi materiale de strictă necesitate, în valoare de peste 300.000 de lei, dar a alocat municipalităţii şi suma de 4,4 milioane de lei, pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

Foto: Facebook Primăria Miercurea Ciuc

 
 

Urmărește-ne pe Google News