Mai trist e că împovărătoarea rată e plătită pentru credite „luate pe picior”, după cum spune primarul oraşului, Adrian Dobre, referindu-se la împrumuturi din care nu s-au făcut investiţii, ci s-a acoperit neputinţa de a accesa fonduri europene.
Cu doi foşti primari cercetaţi de DNA pentru diverse fapte de corupţie şi cu un actual primar liberal care cu greu găseşte o cale de comunicare cu majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local, oraşul Ploieşti se „laudă” cu datorii pe care nimeni nu şi le doreşte. După cum a mărturisit edilul Adrian Dobre, marţi, într-o conferinţă de presă, autorităţile locale ploieştene plătesc în fiecare an rate care, însumate, valorează aproximativ 10 milioane de euro, pentru credite contractate de municipalitate cu diverse bănci comerciale înainte de 2014.
Edilul spune că nu faptul că autorităţile locale sunt datoare reprezintă cea mai mare problemă, ci faptul că datoriile sunt plătite fără a se putea preciza concret în ce investiţii s-au dus banii.
Conform edilului Adrian Dobre, cea mai mare parte a banilor împrumutaţi de la bănci s-a dus pe proiecte europene pe care autorităţile nu au fost capabile să le finalizeze la timp. În acest caz, banii europeni au fost pierduţi.
„Problema nu este neapărat a unui credit, de a avea un credit în urma unor investiţii care apoi rămân. Problema este că o mare parte din aceşti bani s-au dus pe nişte investţii care ar fi trebuit finanţate dintr-o altă sursă. Exemplele sunt foarte clare: noi plătim 70 de milioane de lei dintr-un credit pentru acele proiecte pe fonduri europene care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2015. Este un exemplu de credit ineficient, care a fost făcut pe picior pentru a cărei o nereuşită a mandatelor anterioare, a nefinalizării acelor proiecte. În momentul în care faci un credit, dar care se regăseşte în teren, o investiţie care aduce plus valoare, discutăm în alţi parametri”, a explicat Adrian Dobre.
Creditul de 70 de milioane de lei la care face referire primarul a fost contractat în condiţiile în care în urmă cu câţiva ani autorităţile locale au demarat mai multe proiecte europene, care aveau ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015, proiecte care nu au fost duse la bun sfârşit în termenele asumate prin contractele de finanţare.
În aceste condiţii, Consiliul Local a aprobat contractarea unui împrumut uriaş, pentru a compensa banii pierduți de la Uniunea Europeană. Spre exemplu, Ploieştiul a pierdut 21 de milioane de lei numai pentru că nu a fost finalizată la timp reabilitarea unei linii de tramvai.
La fel s-a întâmplat şi cu realizarea unui parc, a unui centru de afaceri sau cu reabilitarea hipodromului din Ploieşti cu fonduri europene. Niciodată cei responsabili de aceste proiecte nu au precizat, concret, motivul întârzierilor şi, implicit, al pierderilor uriaşe din fonduri europene.
Citește și:
Delirul mistic, reacțiile unei boli grave. Mulțumirea unui medic de la Socola: «Intră la noi Fecioara Maria și iese Getuța!»
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!