UPDATE: 18.22: „Informația apărută în spațiul public, potrivit căreia Primăria Sectorului 1 a fost amendată cu 200.000 de lei de Garda de Mediu, este falsă”, a scris vineri, primarul sectorului 1 Clotilde Armand, pe Facebook, fără a oferi însă și alte detalii.
A făcut-o însă instituția pe care o conduce, prin biroul de presă, care susține că Garda de Mediu nu a dat nicio amendă la Sectorul 1, scrie publicația Buletin de București.
„Informațiile apărute la diverse posturi de televiziune sunt false. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au fost în control la Primăria Sectorului 1, dar nu au aplicat nicio amendă”, a transmis biroul de presă al administrației locale.
Și șeful Gărzii de Mediu a negat amenda de 200.000 de lei însă acesta vorbește de controale la toate primăriile de sector din Capitală și de amenzi, fără să specifice dacă și Primăria Sectorului 1 se află pe listă.
„Vorbim de controale tematice care au avut loc la toate primăriile din Capitală și la toate firmele de salubritate. Luni am declanșat controale peste tot nu doar la Primăria Sectorului 1. Amenzi s-au dat dar nu e vorba despre sumele vehiculate. Vom transmite toate aceste detalii în cursul zilei de azi”, a spus Berceanu pentru aceeași sursă.
Libertatea a încercat să ia legătura cu Octavian Berceanu pentru a clarifica acest subiect, fără succes însă.
Reacțiile primarului sectorului 1 și șefului Gărzii de Mediu apar la o zi după ce mai multe publicații au scris, preluând o informație difuzată pe surse de Digi 24, potrivit căreia instituția condusă de Clotilde Armand a fost amendată cu 200.000 de lei de către Garda de Mediu pentru că nu a asigurat continuitatea ridicării gunoiului, potrivit unor surse citate de Digi24.
Garda de Mediu a amendat doar Primăria Sectorului 1, una din părțile implicate în scandalul ridicării gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei, pentru că a considerat că Primăria îndeplinește rolul de operator al salubrității, în timp ce compania Romprest este doar transportatorul deșeurilor, susțineau sursele Digi24.
Tot joi, Judecătoria Sectorului 1 a admis joi solicitarea Romprest de executare silită a Primăriei Sectorului 1, pentru achitarea facturilor restante.
În replică, Clotilde Armand a anunţat că va contesta cererea Romprest de încuviinţare a executării silite a Primăriei Sectorului 1, transmite Agerpres.
„Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite şi vom câştiga. De când sunt aici, am câştigat toate procesele. Somaţiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze”, a spus Clotilde Armand.
Armand a completat, pe Facebook, că, de când exercită funcţia de primar al Sectorului 1, a suspendat toate executările silite solicitate de Romprest şi a menţionat că, potrivit Legii 54/2006, facturile emise de operator utilizatorului constituie titluri executorii, doar că Sectorul 1 nu este utilizator, ci autoritate contractantă.
„Conform regulamentului de salubrizare, utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice care încheie contracte cu Romprest, în virtutea exclusivităţii sale pe raza Sectorului 1. Încheierea de încuviinţare poate fi atacată pe calea contestaţiei la executare. Ceea ce s-a şi întâmplat până acum. Nu există o hotărâre definitivă care să recunoască facturile ca fiind titlu executoriu”, a adăugat Clotilde Armand.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat în cursul zilei de azi că Primăria Sectorului 1 și-a luat angajamentul de a achita datoriile pe care Romprest le are către sortatori.
„În același timp, însă, am cerut tuturor organismelor de control, DSP, agenția pentru mediu, Garda de Mediu, să monitorizeze zilnic situația din sectorul 1 și, în cazul în care apare orice amenințare la adresa sănătății populației, să anunțe de îndată Instituția Prefectului pentru a putea să luăm măsuri de urgență în cazul în care se impune acest lucru”, a mai spus prefectul Capitalei.