Proiectul de hotărâre a fost aprobat în ședința Consiliului Local de vineri. USR și PNL au votat împotrivă, însă PSD a avut majoritate.
Contactat de Libertatea, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, spune că este o investiție pe care primăria o poate susține, fără să afecteze domeniile importante.
„Investim și în sănătate, investim și în cultură și religie. Putem face aceste investiții”, a declarat Tudorache, pentru Libertatea.
El a adăugat că o mai mare problemă o reprezintă, din punctul său de vedere, faptul că USR s-a împotrivit unui proiect benefic pentru copii: cumpărarea unui imobil pentru Școala „Herăstrău”, unde elevii încă învață în trei schimburi din lipsă de spațiu.
USR: „În loc să prioritizeze banii, edilii îi duc spre Catedrală”
Pe de altă parte, grupul USR din Consiliul Local critică atitudinea primarului și faptul că alocă bani din buget pentru biserică, în loc să-i folosească pentru asigurarea sănătății oamenilor, mai ales în contextul epidemiei de coronavirus din această perioadă.
„Este realmente uimitor să vedem, în momente în care lumea se pregătește de reprioritizarea tuturor resurselor financiare și umane înspre asigurarea securității și sănătății populației, înspre limitarea cheltuielilor pentru a putea face față unei eventuale potențiale crize de sănătate, cum edilii noștri, cu girul celor două mari partide care reprezintă în continuare majoritatea in consiliul primăriei de sector, duc banii spre Catedrala Mântuirii Neamului”, au scris consilierii USR Sector 1 pe Facebook.
Municipalitatea nu mai are bani de Catedrală
Bugetul Primăriei Capitalei a fost adoptat luna trecută de CGMB și a fost estimat la aproximativ 2,1 miliarde de euro. Însă, pentru că taxa Oxigen va eliminată printr-un proiect de hotărâre în următoarea ședință de Consiliu, proiectul de buget trebuie să fie modificat. Primăria apreciase că vinieta va aduce mulți bani la buget.
În proiectul de buget existent, PMB nu a alocat fonduri pentru Catedrală, însă sunt prevăzuți bani pentru biserici mai mici.
Ultimele fonduri pe care le-a alocat administrația publică locală au fost în valoare de 10 milioane de lei și au plecat anul trecut, în noiembrie, de la cel mai sărac sector, Sectorul 5.
Peste 121 de milioane de euro a alocat statul în ultimii 10 ani
Până la sfârșitul lui 2018, numai municipalitatea a acordat Patriarhiei Române, pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, peste 18 milioane de euro, scria în noiembrie anul trecut Să fie Lumină.
Primăriile de sector, 1, 2 și 5, au dat și ele peste 6 milioane de euro, iar Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Astfel, suma totală acordată de statul român în ultimii zece ani Bisericii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului se ridică la peste 121 de milioane de euro.
Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au început în februarie 2011. Ea a fost inaugurată pe 25 noiembrie anul trecut, deși lucrările nu erau terminate, și fără aviz ISU, după cum scria Recorder.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro