O taxă pentru toată lumea
Proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sectorului 2 prevede că începând cu 1 octombrie, toate companiile cu sediul în sectorul 2 vor achita aceeași taxă de gunoi, către primărie: 515,60 de lei pe tonă sau 171,87 de lei / mc.
Colectarea se va face separat – fracție uscată, adică hârtie, metal, plastic și sticlă, și fracție umedă, adică resturi alimentare sau vegetale, alimente expirate.
Până acum, persoanele juridice – restaurante, companii, magazine – puteau încheia un contract de salubrizare cu orice firmă doreau, care să le ridice gunoiul. Ideea de a exista un singur contract cu o singură firmă de salubrizare a apărut, spune Primăria Sectorului 2, pentru că foarte multe companii sau restaurante își lasă pur și simplu deșeurile în stradă.
„În prezent, firmele cu sediul în sectorul 2 pot încheia contracte private. Însă am observat de-a lungul timpului că foarte multe firme lasă gunoiul în stradă. Prin această măsură vrem să îi determinăm pe toți să încheie contracte de salubrizare și să nu mai arunce deșeurile pe spațiul public”, a declarat viceprimarul Sectorului 2 Dan Cristian Popescu, pentru Libertatea.
Conform primăriei, în sectorul 2 își au sediul aproximativ 14.000 de firme în funcțiune, dar numai 5.600 au încheiat un contract de curățenie.
Cea mai mare taxă de salubritate din București
Sectorul 2 are cea mai mare taxă de gunoi pentru cei 370.000 de cetățeni, din București, intrată în vigoare de la 1 martie – 13,3 lei, majorată de la 8,4 lei. Cea mai mare și cea mai controversată.
Consiliul Local a decis în decembrie majorarea taxei, însă hotărârea a fost atacată în instanță de USR. Tribunalul București a decis, la sfârșitul lui ianuarie, suspendarea Regulamentului de încasare a taxei de habitat. Primăria nu a dat, însă, înapoi, și a anulat hotărârea contestată în instanță, pentru ca pe 21 februarie să dea altă hotărâre, identică. Nu diferă decât subvenția acordată de la bugetul local pentru reciclarea deșeurilor: de la 30 lei / persoană la 38,3 lei / persoană.
Veșnica licitație
De colectarea gunoiului din Sectorul 2 se ocupă Supercom încă din 1999. Cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro anual, contractul a tot fost prelungit prin acte adiționale până în prezent. Asta, în ciuda deciziei Curții de Apel București din 2015 care obliga primăria să elaboreze caietul de sarcini pentru licitație.
În timp ce opoziția atrage atenția că administrația locală nu respectă decizia instanței, continuând să prelungească contractul de curățenie cu aceeași firmă la nesfârșit, Primăria Sectorului 2 promite licitație pentru contracul de curățenie.
„Suntem în discuții, vom avea o licitație, va exista un anunț în SEAP”, a spus viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu.
O dezbatere publică pe acest proiect va avea loc marți, la sediul Primăriei Sectorului 2, de la ora 15.00. Ulterior, proiectul va fi supus votului Consiliului Local.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro