Practic, spațiul verde s-a restrâns cu câțiva metri, făcând loc unui nou trotuar, în timp ce vechiul trotuar a fost desființat și transformat în parcare.
Asta, în condițiile în care Bucureștiul duce o lipsă acută de spațiu verde, care oricum s-a înjumătățit față de 1990, după cum a scris recent Libertatea.
Arbori cimentați
Ideea controversată a primarului Negoiță, care i-a adus porecla de “betoniță”, nu este nouă. Astfel de lucrări au fost făcute deja pe marile bulevarde din sectorul 3 și pe străzile principale, precum bd. Camil Ressu și bd. Nicolae Grigorescu sau strada Barajul Rovinari, în ultimii doi ani.
Aici, copacii au fost lăsați în pământ, însă pavelele au fost montate în jurul lor pentru amenajarea noilor alei, foarte aproape de trunchiuri. În aceste condiții, este posibil ca acești arbori să se usuce în următorii ani, pentru că apa nu va mai ajunge la rădăcini.
Pe același model s-au reorganizat și trotuarele de pe străduțele adiacente. Arborii nu au fost scoși din pământ, dar de ei au fost lipite bordurile și dalele.
Trotuare paralele
Pe Aleea Fetești, de exemplu, lucrările abia au început. Un cititor Libertatea ne-a transmis câteva fotografii cu reamenajările făcute de angajații primăriei. Aici, gardurile care delimitau spațiul verde al blocurilor au fost înlăturate și se lucrează la noua alee, paralelă cu cea veche, fiind montate deja niște borduri înalte.
Această construcție este total inutilă, având în vedere că există un trotuar practicabil, neblocat de mașini, și o parcare în această zonă. Distrugerea unui spațiu verde este cel puțin contradictorie, dacă nu chiar o sfidare la adresa plătitorilor de taxe, a locatarilor care nu vor mai putea avea o barieră de copaci între locuință și praful, zgomotul străzii.
Locuitor al sectorului 3:
“Iarba nu reprezintă spațiu verde”
Contactat de Libertatea, primarul sectorului 3 Robert Negoiță a declarat că lucrările de amenajare a unor noi alei prin mijlocul grădinilor blocurilor fac parte dintr-un amplu proces de reorganizare urbanistică, pentru că multe zone din sector fie nu au deloc trotuare, fie acestea sunt invadate de mașini.
În opinia sa, “pământul și iarba nu reprezintă spațiu verde, doar copacii reprezintă spațiu verde”.
Voi, la Libertatea, îmi căutați mereu nod în papură. Vă spun, nu tăiem din spațiul verde, ci montăm o alee permeabilă, care permite apei să ajungă la rădăcinile copacilor. Aceste pavele nu costă mai mult decât asfaltul, dar partea pietonală ar trebui să arate diferit de partea carosabilă, acest concept este folosit de marile orașe europene, ne-am documentat.
Primarul sectorului 3, Robert Negoiță:
Pavelele colorate care traversează strada
În unele zone din sectorul 3, noile dale de piatră fac legătura între trotuare, trecând practic pe șosea, ca în imaginea de mai jos.
Explicația lui Negoiță este că aceste dale înlocuiesc trecerea de pietoni, care ar trebui refăcută anual pentru că vopseaua se șterge. “E mult mai eficient să avem aceste dale, de ce să tot refac dungile an de an?”.
Negoiță: “Cei care v-au scris fac parte din acele 10 procente din sondajul nostru care nu sunt mulțumiți de reamanejare”
Edilul din sectorul 3 invocă un sondaj realizat de primărie, pe care însă nu a dorit să-l facă public, potrivit căruia cei mai mulți cetățeni care locuiesc în sectorul 3 sunt mulțumiți de schimbările din sectorul în care locuiesc, lucrări pe care le consideră absolut necesare.
“80 la sută din respondenți laudă schimbările, 10 au zis că nu răspund, iar 10 la sută sunt nemulțumiți. USR-iști care sunt tot timpul împotrivă. Aceia v-au scris”, a declarat Negoiță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro