În iunie 2016, cetățeanul Răzvan Eftene a reclamat la Poliția Locală Sectorul 3 că există mai multe construcții ridicate ilegal lângă blocul său. Unele dintre ele, inclusiv o capelă mortuară, sunt așezate pe spațiul verde și lipite de peretele exterior al apartamentului în care locuia.
Inițial, Primăria Sectorului 3 a dispus intrarea în legalitate a construcțiilor și a emis un certificat de urbanism. Ulterior, Direcția Inspecție și Control, Biroul Disciplina în Construcții a solicitat primăriei să nu emită o autorizație de construcție, ci una de demolare. Ceea ce s-a și întâmplat în mai 2017.
De atunci, reprezentanții bisericii au deschis mai multe procese împotriva Primăriei Sectorului 3. Au cerut anularea și suspendarea dispoziției de demolare, precum și obținerea autorizației pentru toate construcțiile ilegale. Au pierdut pe linie, cu o singură excepție – o victorie în august 2020 la Tribunalul București, decizie care a fost, în iunie 2021, casată printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel.
O decizie anulată, folosită ca argument
Întrebat de ce nu a pus în aplicare dispoziția de demolare pe care a semnat-o în urmă cu cinci ani, în ciuda deciziilor definitive ale instanțelor de judecată, primarul Robert Negoiță a răspuns prin Direcția Administrarea Domeniului Public (DADP).
„Potrivit Încheierii din ședința publică din data de 13.12.2021, pronunțată de Tribunalul București, instanța a reținut că «în ceea ce privește dispoziția din 2017 s-a pronunțat deja o încheiere la data de 10.06.2020, rămasă definitivă, prin care a fost suspendată executarea dispoziției nr. 2465/2017 până la soluționarea definitivă a cauzei»”, se arată în răspunsul către Libertatea.
Concret, primăria justifică amânarea demolării construcțiilor ilegale invocând decizia Tribunalului București din 2020, care a fost însă casată, printr-o decizie definitivă, de către Curtea de Apel, în 2021.
În martie, Primăria recunoștea că decizia de demolare e în vigoare
Mai mult, în martie 2022, în răspunsul la o petiție a cetățeanului Eftene, Primăria Sectorului 3 recunoaște că dispoziția de demolare este în vigoare.
Într-un alt răspuns, primăria îl informează pe cetățean că s-a încercat demolarea pe 30 septembrie 2021, la mai bine de un an de la hotărârea pe care aceeași primărie o invocă acum ca argument pentru amânarea demolării.
„Începând cu luna iunie 2022, am început să primesc același răspuns, cum că dispoziția ar fi suspendată. Au un tupeu de neimaginat! Ce s-a schimbat din martie, când mi-au spus că e în vigoare, până în iunie? Cert este că acea dispoziție de demolare nu este și nu a fost niciodată suspendată printr-o hotărâre definitivă”, a declarat Răzvan Eftene pentru Libertatea.
Pentru domnul Negoiță și pentru directorul DADP Florin Manea, hotărârile definitive ale Curții de Apel București și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție n-au nicio valoare.
Răzvan Eftene
Redacția a revenit și a rugat primăria să explice punctual aceste contradicții. Instituția a refuzat să răspundă întrebărilor ziarului și a replicat, după 10 zile, că „își menține punctul de vedere transmis anterior”.
În prezent, mai există doar un proces, în care sunt conexate două dosare, din 2017 și 2019, prin care Parohia Sfântul Antonie cel Mare cere autorizarea construcțiilor, respectiv suspendarea și anularea deciziei de demolare. Pronunțarea, prevăzută inițial pentru 31 octombrie, a fost amânată de două ori.
Următorul termen este pe 28 noiembrie, iar biserica poate face recurs. În acest proces, Eftene are calitate de intervenient secundar în favoarea primăriei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro