- Deși în avize și în solicitarea acordului de mediu se vorbește despre “deșeuri reciclabile”, instalația, a cărei cumpărare a fost aprobată printr-o Hotărâre de Consiliu Local din 2018, prevede inclusiv operațiuni de “sortare a deșeurilor municipale colectate în amestec”.
- Oamenii din Cățelu, Ilfov, care au curțile la 100 de metri de construcție, dintre cei 1.000 de oameni din zonă, nu au fost informați, iar când au întrebat ce se ridică, li s-a răspuns că se face un depozit pentru sarea necesară deszăpezirii.
“Aici, diminețile sunt pașnice, cu soare alburiu și miros de cafea. Dar în câteva săptămâni nu va mai fi mirosul de cafea râșnită de la fabrica de la 300 de metri, ci, probabil, vom simți ceva insuportabil!”.
Apune
soarele la Cățelu, iar curțile care sunt retezate de granița invizibilă dintre
București și Ilfov au primit un nou vecin: o hală amplasată la marginea
câmpului, ridicată pe un soclu de pământ. În ultimele patru luni, investiția a trecut
prin mai multe stări de agregare a argumentelor, a explicațiilor. De la “hale pentru buna
desfășurare a serviciului de salubritate” la “hală de depozitare a sării” și,
în acest moment, “stație de sortare deșeuri reciclabile”.
Locuitorii n-au încredere. Spun că mediul a fost deja afectat, iar ei – păcăliți de mai multe ori în ultimul an de autorități cu privire la finalitatea construcției. Și au mai multe motive să creadă că, la doi pași de casele lor, primăria pregătește ceea ce ei numesc “groapă de gunoi”.
Negoiță și ”stația de deșeuri municipale”
Localnicii se bazează pe mai multe piese de puzzle. Prima datează din 2018, când, prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 3 cu nr. 367, Primăria, prin societatea subordonată Salubritate și Deszăpezire Sector 3, aproba cumpărarea unei stații de “instalații de sortare a deșeurilor municipale colectate în amestec și deșeuri reciclabile colectate selectiv”.
Deșeuri municipale adică, în traducere, gunoaie, nu doar plastic, sticlă și hârtie.
Apoi, o lună mai târziu, printr-un film postat online, Negoiță se lăuda cu “un parteneriat pentru o stație de sortare a deșeurilor municipale” dezvoltat cu Primăria Sectorului 1. Parteneriat neconcretizat.
Pentru ca, în martie, primarul să fie
surprins de Recorder la un teren viran din cartierul Vitan, unde se depozitau
gunoaie. “Acolo a căzut un alt plan”,
spun oameni din primărie.
Pe firul evenimentelor a urmat, în mai, achiziționarea terenului adiacent caselor din Cățelu.
Deoarece la achiziția echipamentelor pentru care v-a fost solicitat acordul de mediu este stipulat de aproximativ 109 ori cuvântul municipal și pentru că echipamentele folosite pentru sortarea deșeurilor municipale sunt aceleași folosite pentru deșeurile reciclabile (…) avem un mare dubiu asupra adevăratului scop al clădirii și al echipamentelor cumpărate.
Lucian Rădulescu, localnic din Cățelu, către Primăria Sector 3
Distanța de protecție: 200 de metri
Terenul este la doar 100 de metri de curțile oamenilor din satul ilfovean, aliniate străzii Viilor din localitate. “În total, stăm 1.000 de oameni în zonă”, spun vecinii construcției.
“1.000 de persoane pe care nimeni nu le-a întrebat, măcar, dacă sunt de acord cu așa ceva în spatele locuințelor lor, unde mulți se relaxează în grădini și livezi”.
Care
ar fi distanța optimă față de care să fie amplasată noua hală?
Conform
Articolului nr. 11 din Ordinul nr. 119/2014 privind normele de igienă, “distanțele minime de protecție
sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort
și riscuri asupra sănătății populației”, rampele de transfer deșeuri
trebuie amplasate la măcar 200 de metri de locație.
“Au mai fost probleme după ce oamenii au construit pe lângă diferite gropi de gunoi, dar casele noastre sunt deja aici”
Lucian Rădulescu, localnic din Cățelu, către Primăria Sector 3
Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov
spune însă că noua construcție nu se încadrează în respectarea acestor norme,
fiindcă este o stație de sortare a reciclabilelor, iar pentru asta nu există o
distanță-limită.
“Nu este nici stație de transfer, ca să existe obligația de a fi construită la 200 de metri de locuințe, nu este nici groapă de gunoi, unde este necesară o distanță de 1.000 de metri”, a declarat pentru Libertatea Elena Gârban, șefa serviciului Avize și Autorizații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov.
Le-au spus că se depozitează sare
Înainte să intre în alertă, oamenii care stau în preajmă au făcut mai multe adrese către instituții autorizate, cum ar fi Primăria Sectorului 3 sau Direcția de Sănătate Publică București, care au oferit răspunsuri ce le adâncesc temerile cetățenilor din Cățelu.
De exemplu, într-un răspuns oferit locuitorilor din Cățelu în iunie 2019, DSP susține că “hala care se construiește se execută cu Autorizație de Construire nr. 389/11.06.2019 și are ca obiect depozitarea sării pentru deszăpezire”.
Primăria
evită să spună scopul construcției. “Lucrări de construcție pentru hală
metalică cu regim de înălțime parter înalt, împrejmuire și organizare șantier”,
vine răspunsul pentru localnici, pe 20 iunie.
”Nu le-au arătat decât harta sectorului 3”
În septembrie, același SRL Salubritate și Deszăpezire Sector 3 a solicitat acordul de mediu pentru “Montare stație de sortare deșeuri reciclabile”. Informația a fost chiar și publicată online în “Anunțul telefonic”.
Locatarii din Cățelu povestesc alt moment.
“Ne-am dus la Garda de
Mediu pentru a ne interesa cum le-a fost dat acordul pentru a construi așa ceva
atât de aproape de locuințele noastre. O doamnă a luat harta de la dosar și
ne-a rugat să punem degetul pe casele noastre.
Dar nu erau casele acolo,
fiindcă harta cuprindea doar sectorul 3, nu și împrejurimile. Ne-am dat seama
că au prezentat o hartă din care eram omiși”.
Elena Gârban de la APM Ilfov, care s-a ocupat de caz, nu recunoaște însă episodul.
“Îmi amintesc că a venit cineva să ceară explicații, dar atunci erau depuse doar certificatul de urbanism, notificarea și cele două planuri, dintre care unul este la scară mare. Oricum, suntem încă în procedură de emitere a acordului de mediu, pentru că primăria s-a răzgândit cu privire la destinația clădirii. Mai așteptăm documente și așteptăm răspunsul de la comisie”, a explicat șefa serviciului Avize și Autorizații.
Se ridică ansamblu rezidențial chiar
lângă
Pe 12 august, Profit.ro anunța că Robert Negoiță “pregătește un mare ansamblu rezidențial, cu 12 blocuri, birouri și galerii comerciale, peste drum de noul magazin Ikea” împreună cu fratele său, Ionuț.
Este un ansamblu rezidențial care se află la doar 250 de metri de stația de sortare a gunoaielor. Pe aceeași cale de acces cu acesta!
“Da, suntem vreo o mie acum. Gândiți-vă
câți vom fi după ce vor fi finalizate blocurile”, încheie vecinii.
Primarul Sectorului 3 spune că nu știe ce scrie în hotărârea de consiliu: “O fi o eroare materială”
Contactat de Libertatea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, susține apăsat că noul centru respectă toate normele și, mai ales, distanța legală de 200 de metri de locuințele din Cățelu.
El recunoaște că nu știe ce scrie în hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobată construirea lui și spune că “o fi o eroare materială” menționarea, în document, a deșeurilor municipale, fiind vorba exclusiv de materiale reciclabile ce vor fi sortate acolo.
“Eh, cine știe ce scrie în Hotărârea de Consiliu, e o eroare, o greșeală. Eroare materială care se îndreaptă. (…) Nu știu la ce hotărâre vă referiți. Dacă e nevoie să modificăm, modificăm. (…) Nu mă întrebați pe mine detalii, că nu sunt eu aparatul tehnic. Îmi spuneți de nuanțe tematice din hotărâri de consiliu? Să fim serioși. Haideți să ne respectăm deontologic”, a declarat Negoiță.
Negoiță:
“Nu era nevoie să-i întrebăm pe locuitorii din Cățelu dacă vor construirea
centrului”
Întrebat de ce locuitorii din Cățelu nu au fost chestionați cu privire la construirea gropii de gunoi, ba mai mult, li s-a spus că va fi depozit de sare, primarul Sectorului 3 l-a luat din nou pe “nu știu” în brațe.
“Nu era nevoie să întrebăm pe cineva. Cine cui i a spus că va fi acolo depozit de sare? Da, nu știu exact, o fi fost o chestie de genul ăsta…”.
Negoiță garantează că oamenii nu vor fi afectați în niciun fel, nici măcar de miros, pentru că, fiind stație de sortare a reciclabilelor, nu vor fi astfel de probleme.
E nevoie să avem astfel de stații. Faptul că noi încercăm să facem ceva și dumneavoastră găsiți probleme acolo unde nu sunt, consider că este neprincipial.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3
Apoi a încheiat: “Am speranța că nu m-ați sunat pentru că vreți să faceți un material rău intenționat, așa cum știe Libertatea să facă”.
Cronologia unei construcții controversate
14 august 2018 – HCLS3 nr. 367: “Se aprobă (…) încheierea unui contract de achiziție a unei instalații de sortare a deșeurilor municipale colectate în amestec și deșeuri reciclabile colectate selective, cu respectarea prevederilor legale incidente aflate în vigoare” – https://hcl.usr.ro/ps3/2018/h367
7 septembrie 2018: Primarul Robert Negoiță anunță un “parteneriat pentru o stație de sortare a deșeurilor municipale” cu Primăria Sector 1
25 martie 2019 – Primăria Sector 3 depozitează deșeuri pe un teren viran din cartierul Vitan, vecinii anunță jurnaliștii Recorder, care îl găsesc chiar pe Robert Negoiță pe șantier.
16 mai 2019: HCLS3 nr. 272: “Se aprobă (…) achiziționarea unui teren liber intravilan în suprafață totală de 12.400 mp (…) amplasat în București, Sector 3, str. Drumul Lunca Vișagului nr. 42-60, la prețul de 50 euro/mp, în vederea construirii unor hale pentru buna desfășurare a serviciului de salubritate”
17 mai 2019: Se
începe construcția
11 iunie 2019: Apare
autorizația de construcție și panoul de la intrarea în noul șantier
23 septembrie 2019: Se solicită elibererarea acordul de mediu pentru proiectul „Montare stație de sortare deșeuri reciclabile”