Potrivit Hotnews.ro, este vorba despre fabrica Delta Antrepriză de Construcții și Montaj ’93 SA din Popești Leordeni, de pe Șoseaua de Centură nr. 111.
Expunerea de motive a proiectului arată că societatea Administrare Active Sector 3 a primit mandat de la Consiliul Local al Sectorului 3 să demareze procedurile de dezvoltare a unui proiect pentru obiectivul de investiții ”Poligon de prefabricate beton pentru derularea obiectivelor de investiții ale Sectorului 3 și ale întreprinderilor publice, având ca autoritate tutelară Sectorul 3 al Municipiului București”. Totuși, reprezentanții societății au tras concluzia că este foarte complicat să construiești o fabrică de la zero.
”Astfel cum rezultă din adresa societății Administrare Active Sector 3 S.R.L. nr. 860/06.08.2018, înregistrată cu nr. 157851/CP/06.08.2018, sectorul de producţie şi distribuire a prefabricatelor din beton este insuficient dezvoltat la nivelul pieței româneşti, iar construcția de la zero a unei fabrici de prefabricate este un proces de lungă durată şi foarte complex, acesta presupunând identificarea şi achiziționarea unui teren vast, cu diferite căi de acces pentru echipamente grele şi agabaritice, achiziționare echipamente specifice, angajare de personal calificat etc. Astfel cum rezultă din materialele prezentate, societatea Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 S.A. a făcut o ofertă de vânzare a unui poligon de prefabricate, în valoare de 8,3 milioane euro +TVA, ofertă ce cuprinde teren, construcții, echipamente depozitare, căi de acces și toate elementele necesare funcționării unui poligon de prefabricate din beton, ofertă la care Societatea Administrare Active a răspuns cu o ofertă de cumpărare neangajată în valoare de cca 4,6 milioane euro +TVA privind achiziționarea fabricii de prefabricate din beton amplasata in Popești-Leordeni, pe șoseaua de centura, nr. 111”, scrie în expunerea de motive a proiectului.
Prefabricatele care vor fi produse în această fabrică ar urma să fie folosite la lucrările Primăriei Sectorului 3.
”Ținând cont de necesitatea implementării obiectivelor de investiţii aprobate la nivelul Sectorului 3 în termeni de eficiență timp-costuri, consider oportună acordarea unui mandat Preşedintelui Consiliului de Administraţie al societății Administrare Active Sector 3 SRL în vederea achiziţionării unei fabrici de prefabricate cu o valoare estimată de 5.000.000 (cinci milioane) euro + TVA în scopul derulării obiectivelor de investiţii ale Sectorului 3 şi ale întreprinderilor publice care au ca autoritate publică tutelară Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti”, mai scrie în în expunerea de motive.
Consilierii din partea USR nu sunt de acord cu această achiziție.
”Primăria Sector 3 se transformă ușor, ușor într-o mare firmă controlată de Robert Negoiță și acoliții săi. Pentru recenta betoniadă din sector, primarul vrea mai nou să scoată din schemă intermediarul și din acest motiv dorește să achiziționeze o fabrică de produs borduri și pavele. Detaliile afacerii sunt neclare, iar persoanele implicate au un trecut presărat cu dosare de corupție. Nu există nicio analiză temeinică în spate iar proiectul ne-a fost pus la dispoziție cu 24 de ore înainte de ședința. Consilierii USR vor vota împotriva acestui proiect”, a spus consilierul USR Liviu Mălureanu, potrivit sursei citate.
Compania care de la primăria va cumpăra fabrica a fost înființată în urmă cu 23 de ani și a avut multe contracte cu primăriile. Printre lucrările de infrastructură realizate se numără modernizarea Pasajului Universității din București, renovarea parcului Titan din Sectorul 3 și a parcului Orășelul Copiilor din Sectorul 4 și asfaltarea străzilor aflate în administrarea Primăriei Municipiului București.
Acționarii companiei sunt Florea Diaconu (80%) și Ionel Pirpiliu (20%).
Ionel Pirpiliu este fratele lui Ștefan Pirpiliu, fost deputat al Partidului Democrat Liberal, în legislatura 2008 – 2012. El a făcut parte din grupul parlamentar al PDL până în luna august a anului 2012. Din acel moment, până la finalizarea mandatului a rămas neafiliat.
Ministerul Finanțelor arată că în 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 254.149.590 de lei și un profit 1.801.762 de lei. Datoriile aveau o valoare mai mare de 346 de milioane de lei, însă firma are în casă și în conturi peste 45 de milioane de lei, cu cu active circulante în valoare de peste 320 milioane de lei și active imobilizate de peste 262 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI: Ultimele informații despre starea lui Andrei Găluț, singurul supraviețuitor al formației Goodbye to Gravity
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro