Banii urmează să fie recuperați de la pensionari de Direcția Generală Impozite și Taxe Locale Sector 3, după cum reiese dintr-o hotărâre adoptată marți de Consiliul Local al Sectorului 3, informează hotnews.ro.
Potrivit sursei citate, s-a ajuns la această încurcătură după ce Primăria Sectorului 3 a modificat de mai multe ori regulamentul de acordare a ajutoarelor.
„Începand cu anul 2013, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 desfășoară un Program de acordare a unor beneficii sociale, acordate sub formă de pachete alimentare. Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 92/29.03.2013 a fost aprobată Metodologia de acordare a unor ajutoare sociale constând în pachete alimentare pensionarilor la limita de vârstă și/sau invaliditate din sistemul public de pensii cu un venit net lunar/membru de familie mai mic sau egal cu 700 lei. Această Metodologie prevedea acordarea ajutoarelor sociale de două ori pe an, în preajma sărbătorilor Pascale și a sărbătorilor de Crăciun. Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 316/14.10.2013 a fost modificată Metodologia de acordare a unor ajutoare sociale constând în pachete alimentare aprobată prin Hotărârea Consiliului Locale Sector 3 nr. 92/29.03.2013”, se arată în anexă proiectului de hotărâre adoptat.
Modificare a avut ca scop eficientizarea activității DGASPC Sector 3, reducerea costurilor de distribuire și modificare a condițiilor de eligibilitate a potențialilor beneficiari.
„Astfel, au fost acordate pachete alimentare, pensionarilor la limita de vârstă și/sau invaliditate din sistemul public de pensii cu un venit net lunar/membru de familie mai mic sau egal cu 700 lei, o singură dată pe an, pachetul având o valoare de 120 lei/persoană. În anul 2014, prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 84/31.03.2014, s-a aprobat o nouă Metodologie de acordare a unor ajutoare sociale constând în pachete alimentare. Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 132/30.06.2016 s-a modificat și completat Metodologia de acordare a unor ajutoare sociale constând în pachete alimentare, aprobată prinHotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 84/3.03.2014 – Prin această hotărâre, au fost modificate condițiile de acordare a pachetelor alimentare și anume, a fost introdusă obligativitatea achitării de către beneficiari a impozitelor și taxelor locale”, potrivit sursei citat.e
Acum, Primăria Sectorului 3 încearcă să recupereze banii, însă nu toți oamenii sunt de acord să-i restituie.
„În urmă verificărilor efectuate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 de către organele de control ale Curții de Conturi- Camera de Conturi București, prin Decizia nr. 34/10.03.2016, s-a dispus recuperarea sumelor reprezentând cheltuieli nejustificate cu pachete alimentare acordate necuvenit beneficiarilor care nu au declarat corect veniturile, sau care realizau venituri din salarii / pensii mai mari decât limita de 700 lei/membru de familie și/sau persoane care aveau obligații restante către bugetul local. În vederea ducerii la îndeplinire a măsurii dispuse prin Decizia Curții de Conturi, au fost efectuate demersuri și au fost emise de către Primarul Sectorului 3, dispoziții de recuperare a sumelor reprezentând contravaloarea pachetelor alimentare”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Persoanele de la care urmează să fie recuperate sumele au fost, în primă fază, inștiințate, iar mai apoi li s-au comunicat dispozițiile de recuperare.
Potrivit Primăriei Sectorului 3, o parte dintre oameni au achitat suma, în vreme cei cu veniuri mici au cerut plata eșalonată. Cei care nu achită contravaloarea pachetelor trebuie să plătească și dobânzi, notează sursa citată.
„La cuantumul sumelor de recuperat (contravaloarea pachetelor alimentare) stabilite prin titlurile executorii – Dispoziții de Primar se vor calcula de la dată comunicării dispozițiilor și până la dată încasării integrale a sumelor respective, majorări de întârziere al căror nivel este cel prevăzut de Codul de Procedura Fiscală în cazul obligațiilor fiscale datorate bugetelor locale”
În proiectul de hotărâre nu este însă menționată valoarea fiecărui pachet, câte astfel de pachete au fost date și câte urmează să fie recuperate.
Citește și ”Ce se dă cu stânga, se ia cu dreapta”. Mărirea salariului minim brut la 1.900 de lei are ca scop acoperirea proiectului ”CAS la angajat”