Astfel, PS4 cere Executivului să-i aloce banii pentru plata daunelor victimelor din urma tragediei din Colectiv de la bugetul statului ori chiar din fondul de rezervă, dacă va fi nevoie, transmit reprezentanții Primăriei pentru Libertatea.

Zeci de milioane de euro despăgubiri, a decis instanța

Curtea de Apel București a stabilit la jumătatea lunii mai că supraviețuitorii și rudele victimelor din incendiul de la clubul Colectiv trebuie să primească peste 56 de milioane de euro și peste 17 milioane de lei despăgubiri de la Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, conform motivării deciziei definitive. 

La cele două sume se adaugă și câteva mii de dolari și franci elvețieni, plus 6.000 de lei lunar, timp de câțiva ani, pentru trei dintre victime, până când împlinesc 18 ani.

Cele două instituții publice vor plăti aceste sume în solidar cu patronii clubului și pirotehniștii care au montat artificiile. Aceștia din urmă trebuie să plătească, pe lângă daunele morale și materiale către victime, și despăgubiri de peste 5,3 milioane de lei spitalelor din București care au îngrijit pacienții răniți în Colectiv.

Spre deosebire de sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca primarul Cristian Popescu-Piedone, cei doi pompieri implicaţi în acest caz şi trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 să nu mai apară pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune morale şi materiale. Libertatea a arătat care este motivul.

Primăria nu are bani

Totalul daunelor pe care trebuie să le plătească victimelor și rudelor celor care au murit în incendiul din Colectiv depășește capacitatea de plată a instituției, spune primăria, într-un răspuns la solicitarea Libertatea. Primăria Sectorului 4 are un buget estimat la aproximativ 1,6 miliarde de lei, pe acest an, atât venituri, cât și cheltuieli, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Decizia instanței nu stabilește în ce mod sau în ce valori trebuie să plătească primăria, ISU, pirotehniștii și patronii clubului despăgubirile, adică dacă cheltuielile se vor împărți în mod egal, ci doar că trebuie să plătească în solidar.

Pentru a nu fi în riscul ca atât ea, cât și ISU, să fie executate silit și să intre în insolvență, ambele fiind instituții publice, Primăria Sectorului 4 vrea să plătească toată valoarea despăgubirilor, urmând să-și recupereze apoi banii de la ceilalți inculpați, au explicat mai multe surse din primărie pentru Libertatea.

„În acest sens, întrucât nu dispune de sumele necesare efectuării plăților aferente despăgubirilor civile stabilite de instanță în dosarul mai sus menționat, Sectorul 4 al Municipiului București va adresa o solicitare către Guvernul României în vederea alocării sumelor necesare achitării acestor despăgubiri, inclusiv din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru Sectorul 4 al Municipiului București”, a transmis Primăria Sectorului 4 la solicitarea ziarului.

Primăria propune și preluarea plății de către Guvern

Săptămâna trecută, Știripesurse a publicat o scrisoare semnată de primarul Daniel Băluță pe care primăria ar urma să o trimită Executivului. Instituția propune, în cazul în care Guvernul nu vrea să-i aloce banii necesari, să preia plata despăgubirilor.

„Vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru de a executa de bunăvoie hotărârile pronunțate în dosarul COLECTIV şi să efectuați toate demersurile legale prin care să mandatați o singură instituție publică, respectiv Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, să plătească aceste despăgubiri corelativ cu o alocare bugetară corespunzătoare, sau să preluaţi plata acestor despăgubiri, după adoptarea unui act normativ care să permită acest aspect”, se arată în scrisoare.

La rândul său, ISU spune că a cerut Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Ministerului de Interne să-i aloce bani pentru plata despăgubirilor, potrivit unui răspuns al ISU la solicitarea Libertatea.

Libertatea a cerut și un punct de vedere purtătorului de cuvânt al Guvernului referitor la solicitările celor două instituții, însă nu am primit niciun răspuns până acum.

În dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare. Condamnați au fost și patronii clubului Colectiv: la 6 ani, 8 ani și 11 ani de închisoare cu executare.

Urmărește-ne pe Google News