După aproape un an de la evacuarea Colegiului Național Mihai Eminescu, singura evoluție vizibilă în sediul instituției de învățământ de pe strada George Georgescu este scrisă de buruienile crescute în curtea școlii, direct din asfalt.
Cuprins:
Niciun panou nu spune nimic despre posibile lucrări de reabilitare și consolidare anunțate în august anul trecut de primarul Daniel Băluță, niciun termen și nici numele constructorului.
Au rămas doar niște afișe de la alegerile electorale și o hârtie lipită de geam, la intrarea principală, pe care scrie, cu roșu, „OCOLIRE”.
Profesorii au fost de acord cu renovarea
Mai este o lună din vacanța de vară, iar părinții și profesorii din „Eminescu” susțin că stau cu teama că elevii vor fi din nou mutați în anul școlar ce urmează. Nici profesorii nu au nicio informație certă.
„Noi am acceptat relocarea, pentru că o renovare a colegiului este imperios necesară. Primăria a dat termen de lucrări de 15 luni. Nenorocirea este că nu s-a apucat nici acum de clădire și o să ne lungim”, spune profesorul de matematică Florentin Vișescu, care predă la „Mihai Eminescu” de aproape 25 de ani.
Părinții au făcut petiție online
Un zvon despre posibilitatea ca liceul aflat între Parlament și Piața Unirii să fie relocat a început să circule de vara trecută, din iulie, printre elevi și părinți. Nimeni nu știa însă sigur când, cum și unde, nici măcar profesorii. Online a apărut o petiție semnată de peste o mie de oameni prin care aceștia cereau primăriei să nu relocheze colegiul.
Părinții și elevii au share-uit petiția și au început să pună întrebări. Nelămuririle lor au rămas fără răspuns, pentru că Primăria Sectorului 4 nu le-a oferit unul, susțin mai mulți părinți care au discutat cu Libertatea. Cazul a recăpătat intensitate în cercurile părinților în momentul în care au văzut că un alt liceu, „Gheorghe Șincai”, este pregătit și el pentru evacuare.
I-au mutat în containere și în clădirea unui fost liceu
Relocarea personalului și elevilor de la „Mihai Eminescu” a devenit oficială la sfârșitul lunii august 2020. Primăria Sectorului 4 a anunțat atunci printr-un comunicat de presă că a construit, de la zero, prima școală din Capitală, din ultimii 30 de ani.
„Prima școală construită de la zero” este de fapt o construcție modulară formată din două containere. Aici au fost mutați elevii din Liceele tehnologice Mircea Vulcănescu și Traian Vuia.
Aceleași containere au fost montate și în curtea Școlii Ienăchiță Văcărescu, mai spunea primăria în comunicat. Pentru copiii din clasele primare și gimnaziale de la „Eminescu”.
Câteva zile mai târziu, în 8 septembrie, Băluță inaugura și containerele de la școala gimnazială, cu două etaje și 17 săli de clasă.
Încadrat în categorie de risc la cutremur
Motivul mutării elevilor din sector în alte clădiri? Necesitatea consolidării colegiului, spune primarul. Liceul a fost expertizat tehnic și încadrat într-o clasă de risc seismic.
„Niciun copil al sectorului 4 nu merge la școală sau la grădiniță în clădiri cu risc seismic”, este proiectul edilului.
Colegiul Național Mihai Eminescu nu apare printre clădirile cu risc seismic din Capitală pentru că doar primăria generală poate să o includă pe această listă. Inginerul care a făcut expertiza este Dumitru Popescu, același care a semnat documentele de verificare la „Șincai”.
„Am făcut expertiza tehnică și acolo, da. Este în clasa a doua de risc. Dar nu am știut că primăria a mutat deja elevii și că intenționează să se apuce de lucrări de consolidare”, a declarat Popescu pentru ziar.
„Fiica mea va termina liceul înainte să termine primăria lucrările”
În containerele de la școala gimnazială au fost mutați 600 de elevi din clasele primare și gimnaziale de la „Mihai Eminescu”. Cei 900 de elevi din clasele IX-XII au fost duși în fosta clădire a Liceului Petru Rareș, din strada V.V. Stanciu, la vreo 40 de minute de mers pe jos de „Eminescu”.
Părinții nu se plâng neapărat de condițiile în care învață cei mici, pentru că clădirea de la „Petru Rareș” este recent renovată, iar containerele sunt și ele curate și relativ spațioase, spun ei.
Problemele invocate de părinții elevilor sunt mai degrabă distanța celor două școli față de casă, dar mai ales sentimentul de nesiguranță, teama că elevii vor fi plimbați în fiecare an într-o altă clădire. Anul școlar trecut s-a desfășurat parțial online, așa că neplăcerile nu au fost atât de puternic resimțite. Însă asta se poate schimba din septembrie. Iar primăria nu le spune nimic, reclamă ei.
„Când noi am ales liceul, nu știam că va fi mutat într-o altă locație”, spune mama unei eleve de clasa a X-a din Colegiul Mihai Eminescu.
Fata a intrat cu media 9,25. A ales „Eminescu” pentru că este unul dintre cele mai bune 20 de licee din București. Ultimele medii de admitere anul trecut au fost peste 9 la toate specializările.
Din păcate, la momentul actual trăim cu spaima că ne vor muta din nou. Sperăm să rămână măcar în clădirea din V.V. Stanciu. Sigur va termina liceul până va termina primăria lucrările.
părinte:
Lucrări de consolidare prin PNRR
Primarul Daniel Băluță vrea să reabiliteze și să consolideze toate instituțiile de învățământ din sectorul 4 pentru a obține pentru ele autorizații de securitate la incendiu. Deși școlile construite înainte de 1998 nu au nevoie de autorizație ISU. Este și cazul Colegiului Șincai și al Colegiului Eminescu, finalizate în 1928 și, respectiv, 1926.
Primăria și-a început planul cu 20 de grădinițe și școli, iar acum și-a îndreptat atenția către marile colegii de elită, precum „Șincai”, cu care este în conflict deschis și în procese la instanțe, și „Eminescu”.
Primăria a obținut autorizații de construire atât pentru „Eminescu”, cât și pentru alte 47 de instituții de învățământ și a cerut bani pentru lucrări de reabilitare și consolidare de la Ministerul Investițiilor.
Intenționează să facă aceste lucrări prin Planul Național de Redresare și Reziliență, afirmă instituția, într-un răspuns transmis la solicitarea Libertatea.
PNRR a fost depus în luna mai la Comisia Europeană, dar nu a fost încă aprobat.
Contract cu Erbașu – 21 de milioane de lei pentru lucrări de consolidare
Pentru „Eminescu”, primăria va plăti 21 de milioane de lei companiei Construcții Erbașu SA, cu care a încheiat un contract subsecvent în 27 iulie anul trecut.
Contractul a fost semnat de primărie și Erbașu în baza unui acord-cadru în valoare de peste 700 de milioane de lei încheiat în 2019 pentru consolidarea și renovarea mai multor clădiri din sectorul 4, potrivit datelor publice din SEAP. Acordul-cadru cuprinde mai multe contracte pentru fiecare imobil în parte.
are Erbașu cu primăria, în baza acordului-cadru din 2019
Durata lucrărilor de modernizare, consolidare și reabilitare este de 18 luni, mai spune primăria.
Reprezentanții instituției nu au precizat însă când vor începe efectiv aceste lucrări.
Profesor: „Ne dorim clădirea noastră”
„Noi am solicitat un punct de vedere chiar recent, iar răspunsul primăriei a fost că nu au fost deblocate încă fondurile pentru lucrări. Dar nu ne-au zis nimic altceva”, spune profesorul Florentin Vișescu.
Eu chiar m-am bucurat când ne-au anunțat că vor să consolideze clădirea și cred că dacă ești sănătos la cap accepți asta și te muți. Colegiul nostru rămăsese una dintre puținele școli în care nu s-au mai făcut reparații. Problema e că am stat un an despărțiți și nu s-a făcut nimic.
Florentin Vișescu, profesor de matematică:
Dascălul predă elevilor din clasele IX-XII, la „Petru Rareș”, unde au fost relocați. Spune că sunt condiții „relativ ok”, dar are și el câteva nemulțumiri personale legate de clădirea din V.V. Stanciu: sunt prea puține săli, prea mici pentru 900 de copii și câteva zeci de profesori, iar ei și elevii împart aceleași toalete. Și nu există nici măcar un laborator de informatică.
„Nici calculatoare. Pentru a da Bac-ul sau atestatul la informatică, am încropit unul, l-am adus din fostul sediu”, povestește Vișescu.
Unii părinți și-au mutat deja copii la alte școli. Alții i-au lăsat pe cei mici să-și continue studiile la „Eminescu”, chiar dacă vor face orele în altă clădire, pentru că și-au făcut deja prieteni și nu vor să-i forțeze să treacă printr-o schimbare de mediu și de colectiv.
„Mi se pare inadmisibil ca acești copii să fie târâți pe perioada celor patru ani de studiu de la o clădire la alta! Mi se pare o batjocură atât la adresa copiilor, cât și a profesorilor, să nu știi la anul unde vei învăța, pe ce coclauri te mai aruncă primăria”, spune mama unui elev.
Erbașu, multe lucrări publice
Cu o cifră de afaceri de peste 719 milioane de lei, compania Construcții Erbașu SA urmează să se ocupe și de consolidarea Colegiului Gheorghe Șincai. Pentru asta, a obținut un contract de 17 milioane de lei.
Erbașu SA este una dintre cele mai mari firme de construcții din România și este condusă de omul de afaceri Cristian Erbașu, băiatul fondatorului.
Firma are numeroase lucrări publice. Conform Sistemului de Achiziții Publice, a obținut contracte de peste 250 de milioane de euro pentru izolarea și renovarea blocurilor din trei sectoare din București.
VICE scria, în 2019, că Erbașu ținea zeci de lucrători vietnamezi în condiții mizere, în containere murdare, mult prea mici, și îi punea să muncească zece ore pe zi. Vietnamezii au fost concediați după publicarea articolului.
Ce spune primăria: „Respectăm legea”
Pentru urgența lucrărilor de consolidare a școlilor Primăria Sectorului 4 invocă ordonanța pentru reducerea riscului seismic, modificată în 2019. Ordonanța spune că trebuie făcute expertize tehnice pentru încadrarea instituțiilor de învățământ construite înainte de 1978 în clase de risc. Iar acestea ar trebui finalizate până la 1 iunie 2024.
„Prin aceste demersuri, Primăria Sectorului 4 a îndeplinit obligațiile ce îi revin”, punctează instituția condusă de Daniel Băluță.
Cazul „Șincai”
Situația de la Colegiul Mihai Eminescu – mutarea elevilor în alte clădiri și neînceperea lucrărilor promise insistent de primărie – este unul dintre lucrurile de care se tem elevii și părinților lor și profesorii din Colegiul Gheorghe Șincai, din zona Tineretului.
Conflictul primărie – „Șincai” este unul mai vechi și a trecut prin proteste și procese în instanță, pentru că liceul a refuzat în mod repetat relocarea.
Recent, Primăria Sectorului 4 a cerut, printr-o notificare, conducerii colegiului să predea clădirea școlii în termen de trei zile, ca să poată începe lucrările de consolidare. A oferit și trei variante de relocare.
Una dintre variante este Școala Ienăchiță Văcărescu, acolo unde învață deja atât elevii acestei școli, cât și cei 600 de copii de clase primare și gimnaziale din „Eminescu”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro