Mii de elevi au fost mutați prin tot sectorul 4, după ce primăria a hotărât să consolideze unitățile de învățământ, motivând că prezintă risc seismic. Libertatea a arătat recent cum, deși grădinițele, școlile și liceele au fost evacuate chiar și de doi ani, nu s-a mișcat nimic la ele.
Primăria Sectorului 4 i-a mutat pe copii fie în alte școli, fie în containere modulare, în mall sau într-un centru rezidențial. Le-a promis părinților și profesorilor că este doar o soluție „temporară”. Aceasta însă tot durează, iar clădirile au fost lăsate de izbeliște.
„A fost imperios necesară relocarea”
Ziarul a solicitat încă din 20 septembrie Primăriei Sectorului 4 mai multe informații despre relocarea școlilor și despre datele la care estimează că vor începe lucrările de consolidare. Răspunsul a venit după o lună, joi, 20 octombrie.
Primăria spune că „a fost imperios necesară” relocarea unităților de învățământ despre care a scris Libertatea pentru ca „atât elevii, cât și cadrele didactice să nu fie supuși pericolelor”, în condițiile în care au fost expertizate tehnic și au risc seismic ridicat.
Fără să se indice o dată precisă, Primăria Sectorului 4 arată că primele lucrări de consolidare „ar putea începe în următoarele luni”.
În privința tuturor clădirilor menționate, Primăria Sectorului 4 a început deja activitățile necesare demarării efective a lucrărilor de consolidare/modernizare/autorizare la incendiu. Potrivit estimărilor noastre, primele astfel de lucrări ar putea începe în următoarele luni, deschiderea șantierelor demarând odată cu posibilitatea de a accesa finanțarea aferentă, fie din fondurile europene prevăzute în PNRR, fie din surse proprii ale sectorului 4.
Primăria Sectorului 4:
105,6 milioane de euro prin PNRR
Pe lista de investiții a Consiliului Local nu există nicio alocare de fonduri pentru consolidarea unităților de învățământ pentru perioada 2019-2021.
Primăria a obținut însă autorizații de construire pentru 47 de grădinițe, școli și licee, iar banii pentru lucrări vrea să-i obțină de la Ministerul Investițiilor, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
PNRR a fost adoptat luna trecută. Potrivit Ministerului Investițiilor, Primăria Sectorului 4 a cerut 105,6 milioane de euro pentru unitățile de învățământ.
Într-o postare făcută pe Facebook în luna martie, primarul Daniel Băluță anunța că a depus la finanțare prin PNRR proiecte ce însumează peste 117 milioane de euro.
„Ce vom face cu acești bani este deja limpede! Vom consolida, vom moderniza și vom autoriza ISU și restul clădirilor de școli în care nu am apucat încă să lucrăm. În ultimii ani, am reușit să punem în siguranță peste 20 de unități de învățământ, pentru care au fost necesare investiții de peste 280 de milioane de lei, dintre care 80 de milioane au reprezentat finanțări din fonduri europene, iar alte 30 de milioane din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua”, scria edilul, conform b365.ro.
Mutați în containere fără autorizații de securitate la incendiu
Între timp, câteva sute de elevi învață în construcții modulare care nu au autorizații de securitate la incendiu. Este vorba despre 600 de copii de la Colegiul Național Mihai Eminescu, mutați de mai bine de un an în containerele din curtea Școlii Ienăchiță Văcărescu.
Containerele nu au nici autorizație de construcție, iar Poliția Locală a Municipiului București a făcut plângere penală la Parchet pentru asta, în condițiile în care Școala Ienăchiță Văcărescu este monument istoric.
În aceeași situație sunt și cei 1.500 de elevi de la Liceul de Metrologie Traian Vuia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro