La clădirea situată pe Aleea Reșița D, nr. 9, dincolo de porțile negre larg deschise, muncitorii urcați pe schele lipesc polistiren. Cineva plimbă o găleată cu var, în timp ce alți doi bărbați trag de un tomberon albastru. Aici a funcționat, până acum doi ani, Centrul de Îngrijire și Asistență nr. 1, azil de stat în care erau cazați 41 de beneficiari.
Pe gardul care împrejmuiește clădirea acum doar pe jumătate roz, un panou anunță ce se întâmplă dincolo: „șantier în lucru: lucrări de modernizare, reabilitare termică, în vederea creșterii eficienței energetice și obținerea autorizației de securitate la incendiu”.
De lucrări se ocupă Compania Construcții Erbașu SA, în asociere cu alte două firme, Somat SA și Nemar Edil Construct SRL.
Valoarea contractului este de peste 4,4 milioane de lei, potrivit unui răspuns oferit de Primăria Sectorului 4, la solicitarea Libertatea. Destinația finală a clădirii va fi aceea de creșă, cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri pentru copii, adaugă primăria în același răspuns.
Abia acum cere acordul Consiliului General
Motivul pentru care primăria vrea să facă creșă este dat de „dezvoltarea zonelor rezidențiale și dezvoltarea demografică a sectorului”, pentru a „răspunde nevoilor cetățenilor”. Asta explica directorul DGASPC Sector 4, Dragoș Pelmuș, în raportul de specialitate al unei hotărâri aprobate de Consiliul Local. Hotărârea, adoptată în 2019, se referă la indicatorii tehnico-economici ai investiției.
Tot Pelmuș, fost ofițer de serviciu secret, ajuns director la DGASPC prin detașare în 2019, a fost cel care a venit cu ideea desființării centrului, pentru a readuce spațiul la destinația de creșă, așa cum a fost până la începutul anilor 2000.
Când a propus asta în Consiliul Local, Pelmuș a invocat, pe lângă nevoia de locuri de creșă în sectorul 4, și costurile mari, administrarea ineficientă a centrului de bătrâni și lipsa autorizației ISU a clădirii.
Pentru a-i schimba destinația, Primăria Sectorului 4 are nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului București. Un proiect de hotărâre pentru solicitarea acordului va fi dezbătut în următoarea ședință de Consiliu Local. Apoi, CGMB va adopta, la rându-i, o hotărâre.
Mutați într-un azil administrat de o inculpată în dosarul decontărilor fictive
Instituția condusă de Daniel Băluță promitea acolo o creșă încă de pe vremea când clădirea era azil de stat, în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială Sector 4.
Libertatea a prezentat cazul centrului în 2020, când, într-o dimineață de iunie, patru microbuze i-au dus pe bătrâni la alte două aziluri, unul tot al primăriei și unul privat, pe Calea Giulești, nr. 471 A, în sectorul 6, unde au ajuns majoritatea beneficiarilor.
Acestora din urmă li s-a spus că vor fi mutați la Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva înainte ca DGASPC Sector 4 să lanseze anunțul public pentru achiziția de servicii sociale. Asta i-a făcut să creadă că totul a fost aranjat.
Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva este deținut de Iuliana Gheorghe, inculpată în dosarul decontărilor fictive cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Procurorii DNA au spus că a ajutat o firmă să fraudeze bugetul statului încasând bani pentru servicii fictive „oferite” chiar bătrânilor din azilurile administrate de aceasta.
S-au plâns de lipsa căldurii
Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva a funcționat aproape un deceniu fără licență de funcționare de la Ministerul Muncii, după cum a arătat Libertatea.
Când s-au mutat, în primele săptămâni, oamenii s-au declarat mulțumiți în special de mâncare, care este mult mai bună decât cea de la centrul primăriei. Oamenii au povestit pentru ziar că personalul este și el amabil.
Dar odată venit sezonul rece, au apărut și primele reclamații.
Pacienții s-au plâns de frig, dar și de partea de igienă personală, a povestit o sursă pentru Libertatea, care a dorit să rămână anonimă. Cele mai afectate sunt persoanele cu dizabilități care nu sunt autonome. Beneficiarii imobilizați la pat sunt schimbați destul de rar.
Sursa a mai declarat că bătrânii își primesc cu întârziere medicamentele prescrise și rețetele compensate.
Neregulile constatate de inspectorii sociali
În 29 decembrie anul trecut, doi inspectori de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a Municipiului București au mers în control la Căminul Sf. Cuvioasa Parascheva din Giulești, după ce instituția a primit o sesizare despre nereguli existente acolo.
Ce nereguli au descoperit inspectorii, conform unui răspuns oferit de Ministerul Muncii la solicitarea Libertatea:
- temperatura optimă nu era asigurată în toate dormitoarele beneficiarilor și în spațiile comune;
- meniul zilnic nu era stabilit și aprobat în baza recomandărilor medicului nutriționist sau ale unui asistent dietetician;
- personalul angajat nu era instruit referitor la procedura privind asistența în stare terminală sau caz de deces.
Au fost sesizate și nereguli cu privire la igienă și curățenie în căminul privat, dar cei doi inspectori au constatat că „spaţiile comune şi dormitoarele erau curate și aerisite, iar beneficiarii nu și-au exprimat nemulţumiri cu privire la condiţiile oferite”.
După aproximativ trei luni, pe 6 aprilie, o echipă de inspectori sociali s-a întors la căminul privat pentru un control de monitorizare. Nu au fost găsite alte nereguli, potrivit ANPIS.
Proprietara azilului: „Oamenii sunt perfect lucizi, sunt fericiți”
Contactată de Libertatea, Iuliana Gheorghe spune că nu știa de problemele semnalate de inspectorii sociali la controale. „Nu știu ce să vă spun, nouă nu ne-au spus așa ceva”, a declarat ea.
„Nu am avut probleme de acest gen cu căldura”, a adăugat.
Ea a mai spus că beneficiarii sunt hrăniți bine, le sunt asigurate medicamentele necesare și igiena personală, iar cei imobilizați la pat sunt schimbați de fiecare dacă când e nevoie.
„Oamenii sunt perfect lucizi, sunt fericiți, se simt bine”, a spus Iuliana Gheorghe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro