Luna trecută, Libertatea a scris despre cum Colegiul „Mihai Eminescu”, aflat la 10 minute de Piața Unirii, a fost vandalizat. Ziarul a publicat fotografii cu mobilierul și instrumentarul din laboratoare distruse, pereții sparți pe alocuri și mizeria de pe holuri.
O filmare cu starea liceului a circulat și pe rețeaua socială Reddit, acolo unde câțiva foști elevi au acuzat primăria, în comentarii, că a contribuit, prin pasivitate, la vandalizarea clădirii istorice.
Libertatea a cerut un punct de vedere primăriei înainte de publicarea primului articol, din 15 iunie.
Primăria vorbește despre o „pretinsă” vandalizare, primarul se simte lezat
O notificare pe adresa redacției a venit întâi de la primarul Daniel Băluță, care a spus că se simte lezat de cele scrise și că articolul instigă la distrugerea colegiului și la dispreț față de el, ca edil. Băluță a mai spus că se simte amenințat și a cerut modificarea textului.
Primăria a trimis și ea un răspuns săptămâna trecută.
Instituția anunță că a sesizat autoritățile în legătură cu „faptul pretinsei vandalizări”. Cere redacției să trimită imaginile care arată devastarea colegiului, inclusiv „suportul original al acestora”, adică telefonul mobil al reporterului, pentru a le pune la dispoziție poliției.
Libertatea a decis să nu ofere primăriei imaginile respective, considerând că nu este responsabilitatea jurnaliștilor să colaboreze cu autoritățile pentru a le furniza documente sau înregistrări.
Cetățenii au sesizat de mai multe ori poliția că în liceu au intrat persoane necunoscute
Surse din Poliția Capitalei au confirmat pentru Libertatea că există cel puțin o plângere legată de devastarea liceului. Mai multe sesizări au fost depuse și de bucureșteni, care au reclamat că „înăuntrul liceului sunt persoane care fură”, înainte ca „Eminescu” să fie complet distrus.
Polițiștii au informat de fiecare dată primăria cu privire la acest aspect, mai spun sursele.
În clădire au rămas doar „bunuri fără valoare”
Primăria Sectorului 4 afirmă că după mutarea elevilor, făcută acum doi ani, în vechea clădire de pe strada George Georgescu nu a rămas nimic de valoare sau de care profesorii aveau nevoie pentru a-și desfășura orele de curs. De asemenea, clădirea are oricum sistem de supraveghere video, adaugă instituția.
„Din momentul relocării activității de învățământ din imobilul Colegiul Național «Mihai Eminescu», paza acestuia a fost asigurată prin sistemul de supraveghere video, luând în considerare și faptul că aceste clădiri urmau să fie dezafectate și să facă obiectul unor lucrări complexe”, a transmis primăria.
Au început lucrările
Elevii din Colegiul Național „Mihai Eminescu” au fost mutați în urmă cu doi ani în alte două locații: Școala Ienăchiță Văcărescu și în clădirea fostului Liceu Petru Rareș. Scopul mutării este consolidarea clădirii colegiului, pentru că o expertiză tehnică făcută la cererea primăriei a arătat că se află în risc seismic.
Mutarea ar fi trebuit să fie una temporară, de doar un an, cât ar fi durat lucrările de consolidare. Dar lucrările au început abia acum, doi ani mai târziu.
Luni, 11 iulie, la Colegiul „Eminescu” erau adunați mai mulți muncitori care scoteau din clădire mobilierul vechi, distrus. În curtea din spate erau mormane de resturi de zidărie și mizerie strânsă din clase și de pe holuri.
Pe zidurile exterioare au fost montate schele, iar ușa de la intrarea principală, deschisă în urmă cu o lună la prima vizită a reporterilor ziarului, era acum încuiată și blocată din interior.
Primăria s-a răzgândit, nu mai așteaptă bani de la PNRR
Niciun panou nu anunță începerea lucrărilor, cine le face și cât durează. În răspunsul oferit ziarului la solicitarea făcută în urmă cu o lună, primăria spune însă că reparațiile și reabilitarea clădirii au început „în mod concret și efectiv”, pentru „aducerea în parametrii de risc seismic prescriși de lege”.
Finanțarea nu va veni prin Planul de Redresare și Reziliență, așa cum anunțase inițial primarul Daniel Băluță. El a cerut 105,6 milioane de euro în special pentru consolidarea zecilor de unități de învățământ pe care primăria le-a tot relocat în ultimii câțiva ani pe motiv că sunt cu risc seismic și despre care Libertatea a scris pe larg anul trecut.
În schimb, primăria a apelat la Ministerul Dezvoltării, care va plăti mare parte din suma necesară prin Compania Națională de Investiții. Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost inclus la începutul anului în programul național de construcții de interes public sau social.
costă, aproximativ, lucrările
Din această sumă, Primăria Sectorului 4 va plăti peste 724.000 de lei, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Sector 4.