- Autoritatea locală va intra în posesia pieței în 17 septembrie, după ce timp de 20 de ani a fost administrată de o firmă privată.
- Lucrările vor începe vara următoare și vor dura un an, după cum a anunțat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.
- Pe de altă parte, comercianții sunt îngrijorați de ce vor face după demolarea pieței. Majoritatea cred că vor fi nevoiți să scumpească produsele, ceea ce la va goni clienții.
- Localnicii sunt preocupați la rândul lor pentru că tot mai multe piețe din Sectorul 4 sunt în renovare sau au dispărut complet. Piața Sudului se află în șantier până la sfârșitul anului, iar Piața Timpuri Noi a fost transformată în supermarket acum câțiva ani.
Este ora prânzului în Piața Norilor, singura din cartierul Tineretului. În fața unui magazin vechi de răcoritoare un bărbat cu părul grizonat servește o femeie în jur de 30 de ani cu o cafea de la automat.
„În cinci ani o să dispară piața. Va fi un supermarket aproape gol, pentru că producătorilor și comercianților nu o să le convină să mai vândă aici“, crede bărbatul.
Piața unde s-au legat prietenii
Marius și-a deschis magazinul de răcoritoare din Piața Norilor în urmă cu 12 ani. De la el poți cumpăra apă, sucuri, băuturi alcoolice și țigări. Cea mai vândută, însă, este cafeaua la doi lei cu „gust amărui de anii ’90“. Pentru el vine Mihaela în fiecare zi la piață.
„E altfel când îmi cumpăr cafeaua de aici. Pot să stau jos în fața magazinului, pentru că îmi pune Marius scaun. Mă întind la vorbă cu el și cu alți oameni din piață. Toată lumea vine la Marius când vrea să-și ia ceva de băut. În ziua în care am născut, am trecut mai întâi pe la el să-mi beau cafeaua“, ne povestește femeia care locuiește în cartier de 20 de ani.
Producător: Va trebui să vindem marfa mai scump
În piață, întotdeauna la o tarabă pe stânga, e nea Aurică, un bătrân cu ochelari de vedere și tricou alb. Pe taraba lui sunt cartofi, varză albă și câteva borcane de zacuscă făcute de soția sa. Legumele le aduce din Slobozia Mare, unde deține un teren împreună cu alte rude. Cumnații muncesc pământul, iar Aurică vinde marfa în piață.
„Cum se așteaptă primarul ca eu, om de 65 de ani, să car sacii cu cartofi și varză la etaj? Toți va trebui să ne cărăm marfa sus. O să fie haos. E o glumă proastă“, crede Aurică.
Bărbatul e nemulțumit și de faptul că ar trebui să plătească mai mult pentru chiria tarabei. În prezent scoate din buzunar circa 100 de lei pe lună, dar primarul Băluță vrea o taxă de cel puțin 50 de euro pentru noua piață, după cum a declarat oficialul.
Asta l-ar obliga pe Aurică și pe ceilalți producători, respectiv comercianți, să vândă mai scump. Rezultatul, în opinia sa: clienții se vor muta către supermarketuri.
Putin și Trump din Piața Norilor
Aurică ne mai spune că nu are de gând să aștepte să vadă ce se va întâmpla cu Piața Norilor, pentru că nu are încredere în autorități. Și-a găsit un loc de muncă ca distribuitor pentru o firmă de dulciuri. Lasă în urmă zeci de ani de muncă, dar și glumele și discuțiile despre politică cu vecinul Stanciu.
„El îmi zice că arăt ca Trump, iar eu îi spun că arată ca Putin pentru că e chelios“, se amuză Aurică.
Moștenirea Luțu
Contractul prin care Piața Norilor a fost dată în administrare firmei FMA Service SRL datează din 1999, de pe vremea primarului PNȚCD Marin Luțu. El a fost condamnat pentru privatizarea frauduloasă a Pieței Sudului, dar a scăpat cu trei ani de închisoare cu suspendare pentru că era căsătorit, după cum a motivat instanța.
Aflată în cartierul Tineretului, Piața Norilor are peste 1.600 de mp, iar aportul asocierii este astfel: 46% primăria și 54% operatorul privat. Asta înseamnă că profitul și pierderile sunt împărțite în funcție de aceste procente.
„De-a lungul timpului am avut dese probleme în controalele efectuate, iar redevența pe care Consiliul Local o primea era egală cu jumătate din chiria pe un singur spațiu comercial”, a spus nemulțumit primarul Daniel Băluță în ședința Consiliului Local din 18 martie.
Demolată și reconstruită
Conform proiectului de hotărâre aprobat în aceeași ședință, Piața Norilor se va întoarce la primărie în 17 septembrie. Astfel, spațiul va fi în administrarea exclusivă a Consiliului Local Sector 4 pe perioadă nedeterminată.
Starea avansată de degradare a pieței și faptul că spațiul nu oferă condiții decente nici comercianților și nici clienților au dus la decizia primăriei de a dărâma Piața Norilor și de a o construi de la zero.
„În acest moment, clădirea în care funcționează piața se află într-o avansată stare de degradare și reprezintă un real pericol pentru oameni. În plus, zona este efectiv sufocată din cauza lipsei locurilor de parcare și a aglomerației generate de cei care parchează neregulamentar în jurul pieței”, explică reprezentanții primăriei la solicitarea Libertatea.
Lucrările de demolare și refacere vor începe în a doua jumătate a anului 2020. Noua piață ar urma să aibă la parter o parcare, cu două zone de acces dotate cu scări rulante și lifturi care vor duce la nivelul superior.
Aici se vor regăsi spațiile comerciale organizate în două tipuri de comerț: o zonă centrală, de hală agroalimentară, în care se vor regăsi tarabe individuale pentru vânzarea fructelor și legumelor și, în jurul lor, mici magazine. 78 de comercianți (50 de producători și 28 de firme) vor putea închiria spații la etaj.
Potrivit studiului de fezabilitate, costul estimat al lucrărilor la Piața Norilor este de peste 4,6 milioane de euro.
Primăria spune că piețarii vor putea vinde într-o piață improvizată
Primăria dă asigurări că actualii comercianți nu vor rămâne fără loc de muncă și promite că va amenaja o piață volantă pe perioada lucrărilor, care vor dura un an.
În schimb, unii dintre comercianți au căutat deja să închirieze spații în alte piețe sau blocuri pentru a-și vinde marfa. Printre ei se află și Nicu care vinde haine de peste 10 ani în spatele zonei unde se comercializează fructe și legume. Eu vând numai haine italienești. Lucru de calitate, nu așa“, spune bărbatul.
Va plăti 1.000 de lei chiria pe lună pentru noul spațiu, dar spune că nu are altă soluție. Crede că taraba sa va avea vizibilitate mai redusă la etaj și îi este teamă că lucrările de renovare vor dura mai mult de un an. „Primăria zice că o să ne asigure alt spațiu unde să ne vindem marfa, dar eu nu am încredere“, adaugă Nicu.
La rândul lor, clienții au păreri împărțite despre transformarea pieței. Unii sunt îngrijorați de faptul că va deveni un șantier pe perioadă nedeterminată și nu vor avea ca alternativă în zonă decât supermarketurile, în timp ce alții sunt îngrijorați de faptul că piața însăși ar putea deveni un supermarket cu produse mai scumpe decât cele de acum. Toți cei cu care am vorbit, însă, cred că piața are nevoie urgentă de reabilitare.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro