-
Epopeea „gazonul de pe linia de tramvai în Sectorul 5 continuă”.
-
După explicația halucinantă a autorităților – că decizia a fost luată pentru că iarba dintre șine „ajută la calmarea psihicului uman”, publicată săptămâna trecută în ziar, reporterii Libertatea au continuat investigațiile.
-
Am aflat alt amănunt cel puțin la fel de halucinant: Primăria Sectorului 5 a plătit 41 de euro pe metru pătrat de gazon, deși prețul real este 2,5 euro pe metru pătrat!
-
Reprezentata societății „Rulouri de Gazon” se pierde în explicații, dar acestea sunt contrazise chiar de site-ul propriei firme.
-
Pe site-ul Rulouri de Gazon există secţiunea de calculare a costurilor unei lucrări complete de acoperire cu iarbă a unui teren, inclusiv pregătirea solului şi montarea unui sistem de irigaţii.
de Radu Țuțulan
Scurt istoric al „înierbării”
Administraţia Locală a Sectorului 5, din Bucureşti, a organizat o licitaţie publică, în vara acestui an, şi a decis să plătească peste 40 de euro pentru fiecare metru pătrat de iarbă pusă între şinele de tramvai, în condiţiile în care firma ce a produs aceste rulouri de gazon le-a vândut cu 2,5 euro metru pătrat.
Consiliul Local al Sectorului 5 a alocat aproape 10 milioane de lei, în luna aprilie, pentru a cumpăra gazon şi a-l planta între şinele de tramvai din sector.
Licitaţia s-a încheiat în august şi a fost câştigată de asocierea formată din SC Ro-Verde Landscaping SRL & SC Cris Garden SRL & SC Geca Impex PM SRL & SC World Garden Grup SRL şi SC Rulouri de Gazon SRL.
Preţul total: 7,9 milioane de lei, la care se adaugă un TVA de 19%!
Ceea ce înseamnă că Primăria Sectorului 5 plăteşte, din banii cetăţenilor, peste 9,4 milioane de lei pentru a „înierba” 48.993 de metri pătraţi de terasament.
Adică 41 de euro pentru fiecare metru pătrat de gazon.
De 16 ori mai mult!
Reporterii Libertatea au contactat reprezentaţii „Rulouri de Gazon” pentru a încerca să afle de ce costul unui kiometru de „înierbare” este de două ori mai mare decât cel al unui kilometru de asfaltare.
Aceasta a confirmat că a vândut gazonul cu 2,5 euro pe metru pătrat către compania Ro-Verde Landscaping, liderul asocierii care a câştigat licitaţia cu Primăria Sectorului 5.
Mai jos redăm dialogul telefonic purtat cu Ioana Petrache, cea care s-a prezentat a fi marketing manager şi PR al companiei:
Care este rolul companiei dumneavoastră în această asociere?
Noi suntem producătorii rulourilor de gazon. Există tronsoane pe care, dacă nu fac faţă, noi putem să montăm (n.r. – gazonul), conform contractului de asociere. Eu am un preţ pentru gazonul pe care îl produc şi îl distribui. Sunt exact preţurile de pe site-ul rulouridegazon.ro, nu e vreo schimbare. Eu nu schimb preţurile. Uitaţi-vă pe site. Avem două categorii de preţuri, pentru peisagişti şi pentru clienţii finali.
Şi le-aţi vândut la preţ de peisagişti?
Da, pentru că liderul de asociere este unul dintre cei mai mari peisagişti din ţară. Practic, eu îi vând lui, pentru că el mă plăteşte.
Adică Ro-Verde Landscaping?
Liderul este Ro-Verde.
Le-aţi vândut gazon din categoria Sport, cel la 2,5 euro pe metru pătrat, fără TVA?
Da! Ăsta este sport. Atenţie, la gazon este 9% TVA.
Ok, deci 12,8 lei, cu TVA inclus?
Dar vă rog să nu puneţi preţul acesta, că o să zică lumea, uite, gazonul costă 2,5 euro. Atât costă dacă îl cumpără Ro-Verde. Ăsta e preţul cu care îl vând strict lui Ro-Verde şi altor peisagişti. Dacă aveţi nevoie de preţuri, puneţi 3,5 euro, plus TVA 9%. Asta înseamnă 18 lei pe metru. La care se adaugă costurile de serviciu.
Pe site-ul firmei se vând patru categorii de gazon: semiumbră, rustic, sport şi supersport.
Iar preţurile la care acesta e vândut altor peisagişti este cu proximativ 25% mai mic decât cel aplicat celorlalte categorii de clienţi.
În cazul acestei tranzacţii, compania Ro-Verde Landscaping a cumpărat gazon „sport” cu preţul de 2,5 euro pe metru pătrat, la care s-a adăugat TVA de 9%.
Cum a ajuns această iarbă să coste, apoi, de 16 de ori mai mult? O explicaţie a venit tot de la Ioana Petrache:
Este un preţ prea mare, cel de aproximativ 200 de lei, cerut pe metru pătrat?
Ok, daţi la o parte 19% şi fără TVA vine cam 160 de lei (n.r. – 34 de euro). Păi şi e foarte bine. Daţi acum la o parte cam o treime, cât înseamnă protejarea liniilor. Deci rămâneţi în 20 de euro pe metru. Pentru că liniile n-au fost proiectate de la început să primească gazon. Ele au nevoie acum de un tratament special şi de o investiţie specială, care, din ce am înţeles, e cam o treime din preţ. După care rămâneţi în 20 de euro pe metru pătrat, ceea ce este mai puţin decât media pentru tipul acesta de amenajare, pe ţară. Deci e ok. Înţelegeţi de ce e ok? Gândiţi-vă că, acolo, ce se vede e gazonul, dar se fac nişte investiţii mari pentru ceea ce înseamnă sistemul de irigare. Vorbim despre pregătirile de strat, gazon, irigaţii. Gândiţi-vă că o grădină costă undeva, în medie, un 26 de euro un metru.
Ioana Petrache pare a fi contrazisă însă chiar de propria firmă.
Pe site-ul Rulouri de Gazon există secţiunea de calculare a costurilor unei lucrări complete de acoperire cu iarbă a unui teren, inclusiv pregătirea solului şi montarea unui sistem de irigaţii.
Simularea pentru suprafaţa de 48.993 metri pătraţi, adică exact cât şi-a propus Primăria Sectorului 5 să „înierbeze”, arată un cost total de aproape 2,7 milioane de lei, cu TVA inclus.
Aşadar, preţul pe metru pătrat ar fi de aproximativ 11 euro, de patru ori mai puţin decât plăteşte Administraţia Locală a Sectorului 5 şi aproape la jumătate faţă de cât a declarat Ioana Petrache că „e ok”.
Ziarul Libertatea a contactat-o pe reprezentanta firmei SC Rulouri de Gazon SRL pentru a oferi lămuriri, dar, după ce a răspuns la mai multe întrebări, a decis să întrerupă dialogul şi a cerut să nu se publice nici unul din răspunsuri.
Una din lucrările importante cu care se laudă această firmă, conform portofoliului prezentat pe site, este şi montarea gazonului pe Arena Naţională din Bucureşti, în vara anului trecut.
Citește și:
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!