• Societatea de Transport București (STB) aniversează anul acesta 110 ani de la înființare.
• STB sărbătorește printr-o piesă cântată de Whats UP, care îndeamnă la folosirea transportului în comun. Urmează și un concert aniversar.
• Potrivit estimărilor specialiștilor, producerea videoclipului ”Orașu-n mișcare”, în care apar artiști, bloggeri și influenceri, a costat cel puțin 20.000 de euro.
• Totuși, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) nu apare niciun contract, iar până la această oră nici Primăria Capitalei, nici STB nu ne-au furnizat vreo informație legată de sumă.
• “E de valoare mică”, susține purtătorul de cuvânt al Societății de Transport București.
de Daniel Stanciu
Artiștii își abandonează bolizii și se urcă în Otokare!
“În ultima sută de ani, Micul Paris s-a mai schimbat,/ Traficul s-a dublat, s-a triplat,/ Lumea agitată a mai claxonat, s-a mai certat,/ În capul meu am o dorință,/Vreau să fiu mai relaxat.
Așa începe clipul aniversar STB în care artistul Whats UP (pe numele lui real Marius Ivancea), sătul de agitația din trafic și de stresul de la volan, alege să abandoneze mașina luxoasă în care era, scoate trotineta electrică din portbagaj și se îndreaptă spre prima stație de autobuz.
Pentru că, spune el în melodie: „Iau autobuzul/ Nu conduc, predau controlul (…) Urcă-te-n autobuz/ Pierde-te-n decor /Nu mai sta blocat la semafor”.
Îndemnul artistului pare să fie auzit de mai mulți prieteni de-ai acestuia. La rândul lor și ei fie artiști sau influenceri, cum ar fi BRomania (Matei Dima) sau vloggerul Mikey Hash. Lasă și ei bolizii în parcare și se urcă într-un autobuz Otokar care strălucește de curățenie.
Transparență totală: explicații în loc de cifre
Libertatea a încercat să afle care au fost costurile realizării piesei și videoclipului. Primul lucru a fost verificarea achizițiilor publice ale STB pe SEAP.
Un contract între artiști sau o casă de producție și Societatea de Transport București nu există pe anul în curs, nici în ultimele luni ale anului anterior.
Ne-am adresat STB pentru a afla care a fost modalitatea de contractare a serviciilor de producție/ realizare videoclip și pentru compunerea piesei aferente.
Am aflat că acestea fac parte dintr-o serie de materiale și evenimente care se vor desfășura de-a lungul anului și care serbează istoria STB. O să mai urmeze mesh-uri publicitare, expoziții cu tematica STB și un concert.
Despre bani, niciun cuvânt concret. STB nu a furnizat cifre, ci doar niște explicații conexe. Ni s-a spus că din „moment ce contractul nu are o valoare prea mare, acesta nu a fost postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice”.
Practic, singura urmă a contractului campaniei aniversare STB este anunțul postat pe site-ul companiei în care „STB S.A. intenționează achiziționarea de Servicii pentru promovarea Brand-ului STB și promovarea împlinirii a 110 ani de activitate”.
Purtătorul de cuvânt al STB, Liviu Vulpe, a insistat să ne convingă că nu e vorba de bani mulți.
Reporter: Am putea vedea un contract?
Liviu Vulpe: Nu e o valoare mare, e o campanie de promovare, nu e important.
– Dar cât au costat melodia, videoclipul?
– Valoarea nu e așa mare, poate de-aia nu apare în SEAP.
– Eu am văzut in SEAP și contracte de 0,5 lei…
– Nu știu, băieții de la achiziții au plecat, o să vorbim, dăm un comunicat.
Directorul STB spune că videoclipul e un succes
Întrebat de Libertatea care e ideea din spatele clipului cu artiști și influenceri care iau autobuzul, Andrei Creci, directorul STB, a spus: „Mi s-a părut o chestie foarte interesantă, care nu s-a mai făcut și mi s-a părut o idee bună”.
Directorul spune că, din punctul lui de vedere, clipul e un succes, mai ales că se adresează publicului tânăr.
„Încercăm să atragem publicul tânăr în mijloacele de transport în comun. Cum sunt ele acum… Nu foarte curate, nu toate cu aer condiționat. Dar asta încercăm să facem. Să creăm o alternativă la mersul cu mașina”
Andrei Creci, director STB
Primăria e fan Whats UP
Am contactat și echipa managerială a lui Whats UP pentru a afla mai multe detalii legate de costurile piesei, dar ni s-a spus că din cauza clauzelor contractuale, nu se pot comunica astfel de detalii.
Whats UP este artistul care a compus și piesa BUCUREȘTI 555/ Imnul Bucureștiului, împreună cu cântăreața Adda, pentru aniversarea a 555 de ani de la atestarea istorică a orașului București.
Libertatea a transmis și Primăriei Capitalei mai multe întrebări legate de sumele plătite din bani publici de Societatea de Transport București, pentru promovarea transportului în comun. Nu am primit un răspuns deocamdată.
Estimarea specialiștilor: echipamente
complexe, mai multe zile de filmare
Conform unor estimări de pe piața producției video, un astfel de clip video variază între 19.000 și 25.000 de euro, în funcție de casa de producție, de echipamentele folosite și tarifele negociate cu artiștii.
O camera video profesională utilizată pentru filmare poate să ajungă la 300 de euro/ zi. Cu 2-3 camere pe zi, macara, dronă, GO PRO, doar costurile echipamentelor se duc la 2.000-2.500 de euro /zi.
Iar la acest clip este puțin probabil să se fi filmat într-o singură zi, ar fi fost nevoie de foarte multe resurse umane și tehnice. Undeva între 3 și 4 zile, mai degrabă. Dacă au folosit echipamentele succesiv, ca să reducă din costuri, doar echipamentele ajung la 5.000 de euro.
La costuri se adaugă producătorul, regizorul, asistentul de platou, cameramanii, personalul auxiliar – încă 500-700 de euro/zi. Total 2.000 de euro.
Producția și postproducția unui asemenea clip video – editarea video, efecte, post-procesare sunet etc. – costă în funcție de casa de producție între 5.000 și 9-10.000 de euro.
Apoi, artiștii își negociază cu instituțiile de stat, de regulă, participarea de la tarifele maxime pe care le solicită pe la concerte sau reprezentații. Whats UP, Jo, Mikey Hash, BRomania pot încasa în jur de 7-8.000 de euro împreună.
Aici nu mai vorbim însă de drepturile de
autor, în cazul în care Primăria le-ar deține, fie și pe perioadă limitată sau
le-ar împărți cu deținătorul. În acest caz, sumele pot crește cu câteva mii de
euro pe lună.
În total, realizarea unui astfel clip video
poate ajunge între 19.000 și 25.000 de euro.
Dacă sunt însă firme cu care intituțiile de
stat lucrează mai des sau au contracte cadru pe termen lung, proiectul poate fi
mai ieftin – 10-15.000 de euro – dar cu promisiunea unor comenzi relativ
constante.
Reputația STB, în prezent
Reputația mijloacelor de transport în comun în București nu este
una grozavă. De când a început anul, au avut loc mai multe incidente care pun
la îndoială capacitatea STB de a moderniza parcul auto, dar și profesionalismul
personalului angajat. Dintre acestea amintim:
- UPDATE/ Un vatman din București a aruncat cu suc într-un călător. STB: Conducătorul va fi cercetat disciplinar
- FOTO/ Un autobuz STB a rămas fără frâne și s-a oprit într-un bloc. Patru persoane au fost rănite
- VIDEO | Un autobuz STB a fost inundat după ploile torențiale din Capitală
Cât de aglomerat e în prezent Bucureștiul
Conform unui studiu al producătorului de sisteme GPS, TomTom, Bucureștiul ocupa în 2018 locul 1 în Europa ca orașul cu cel mai aglomerat trafic.
La nivel mondial, Capitala e pe locul 5 după Mexico City, Bangkok, Jakarta și Chongqing la capitolul cele mai aglomerate metropole.