Primăria Voluntari a aprobat două investiții majore în zona de comunicare. Nimeni dintre cei care au dat banii, cetățenii, nu știu cât costă.

Mai întâi, Consiliul Local a înființat televiziunea Metropola TV, care a început să emită chiar în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale. 

Primul talk-show al postului a avut-o drept invitată pe soția lui Florentin Pandele, Gabriela Firea, iar rezultatul discuției a fost o somație de la Consiliul Național al Audiovizualului, pentru tenta electorală a emisiunii. 

Florentin Pandele. Foto: Agerpres

În luna ianuarie a acestui an, postul a devenit unul cu acoperire națională

În decembrie 2020, Municipalitatea a făcut o altă investiție din bani publici: a cumpărat postul de radio Sport Total FM

Detalii despre tranzacție, modul în care a fost luată această decizie, bugetul alocat, hotărârea sau hotărârile care au reglementat achiziția, la fel ca și în cazul televiziunii Metropola, sunt de negăsit pe site-ul Primăriei Voluntari, deși sunt acte cu caracter public. 

„Momentan, nu sunt înregistrări”

Acestea nu reprezintă însă excepții: pe pagina web www.primaria-voluntari.ro, în secțiunea dedicată Hotărârilor de Consiliu există, din perioada 2014-2021, doar 5 HCL-uri – mai puține decât s-ar putea discuta și aproba la o singură ședință. 

Secțiunea Ședințe, care este în mod normal dedicată transmisiunilor discuțiilor din Consiliul Local, anunță prompt: Momentan, nu sunt înregistrări. Același mesaj întâmpină un vizitator al site-ului și în secțiunile dedicate proiectelor de hotărâri sau rapoartelor de activitate. 

La secțiunea Ședințe nu sunt înregistrări

În fața acestei situații, Libertatea a cerut de la primărie, la jumătatea lunii noiembrie, Hotărârile de Consiliu Local aferente înființării Metropola TV și cuantumul sumelor alocate pentru televiziune. După aproape trei luni și mai multe telefoane date către direcțiile responsabile din primărie, nu am primit niciun răspuns. 

Funcționarii cu care am discutat ne-au transmis că solicitarea noastră se află la Direcția Monitorizare Acte din cadrul primăriei, însă, în ciuda telefoanelor repetate din diferite zile, la acest departament nu a răspuns nimeni niciodată. 

La secțiunea dedicată Hotărârilor de Consiliu există doar 5 HCL-uri

Ce spune Codul Administrativ

Teoretic, din vara lui 2019, odată cu intrarea în vigoare a Codului Administrativ, fiecare primărie este obligată să publice pe site-ul propriu un Monitor Oficial Local. Acesta este, după cum arată și numele, un centralizator făcut după modelul Monitorului național, în care ar trebui să se publice toate actele de interes public. 

O secțiune specială este dedicată Hotărârilor Autorității Deliberative – Consiliul Local, în cazul administrațiilor publice locale. 

În realitate, Codul Administrativ nu prevede nicio sancțiune pentru cei care nu se supun acestor norme, astfel că, în ceea ce privește transparența, există discrepanțe majore la nivel național între o primărie și alta. 

Astfel, în vreme ce bucureștenii, de pildă, au acces la toate aceste date, locuitorii altor comune și orașe din țară nu au acces la discuțiile din Consiliul Local, nici la ședințe, întrucât primăriile nu le publică. 

„Au zis că n-au avut buget”

Până la alegerile locale din 2020, deciziile luate în forurile de conducere ale orașului Voluntari au fost cunoscute într-un cerc restrâns. De la alegerile din septembrie însă, odată cu intrarea USR PLUS în Consiliu, consilierii susțin că și-au propus să transparentizeze activitatea.

Norana Petre, consilier local PLUS în Voluntari, s-a ocupat, printre altele, de accesibilizarea puținelor documente la care cei patru consilieri ai Uniunii au avut acces.

Au creat o pagină separată, voluntariesialmeu.ro, unde încarcă documentele pe care le primesc la ședințe. Ea spune însă că nu au niciun fel de acces la hotărârile din trecut ale Consiliului Local. 

„Am depus o grămadă de cereri și de interpelări rămase fără răspuns. Am adunat câteva Hotărâri de Consiliu Local la care am participat și noi în acest mandat, dar sunt foarte puține. Tabloul este în continuare incomplet”,  ne-a declarat Norana Petre. 

Norana Petre, consilier local USR în Voluntari. Foto: Facebook

„Codul Administrativ îi obligă să aibă un Monitor Oficial Local care să aibă toate Hotărârile de Consiliu Local, procese-verbale, proiecte de hotărâre. Noi am depus o interpelare către ei și au zis că, din cauza pandemiei, nu au avut buget ca să implementeze. Legea n-are parte de sancțiuni și, din câte știu eu, nici măcar în contencios nu putem să îi forțăm să implementeze acel Monitor Oficial Local”, afirmă

Petre, care mai spune că legea ar trebui schimbată, ca să includă și sancțiuni, fiindcă „sunt foarte multe cheltuieli și investiții pentru care nu s-a făcut dezbatere publică niciodată, părerea cetățenilor nu există”.

În Ilfov, doar patru primării sunt opace

Un Monitor Oficial Local trebuie să includă, potrivit OUG 57/2019, precizări privind procedurile administrative, Hotărâri de Consiliu Local, registrul proiectelor de hotărâri, dispozițiile primarului, bugetele locale, procese verbale ale ședințelor de consiliu. 

Pe site-ul Ministerului Dezvoltării există o pagină separată dedicată acestor monitoare, actualizată la diverse intervale de timp.

Până la ora redactării acestui articol, ultima actualizare a paginii a avut loc pe 21 ianuarie 2021 și indica 18 primării din 41 care ar fi implementat Monitorul Oficial Local. 

Numai că, după o sondare scurtă a paginilor web aparținând fiecărei primării, am descoperit că numărul celor care au Monitor Oficial Local este mult mai mare decât cel indicat pe site-ul ministerului. 

Coroborat cu primăriile care publică actele fără să fi implementat Monitorul, în diverse alte secțiuni din site, din cele 41 de localități incluse pe hartă la nivelul județului Ilfov, doar patru sunt opace în ce privește informațiile publice: Primăria Voluntari, Primăria Cernica, Primăria Găneasa și Primăria Glina. 

Libertatea a încercat să îl contacteze și pe primarul Florentin Pandele, prin apeluri repetate și un SMS în care detaliam tema întrebărilor, însă, până la ora publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns. 

Urmărește-ne pe Google News