Primăria comunei gălățene de lângă Tecuci a atras atenția că „persoanele care lucrează cu tractoare şi circulă pe drumurile recent asfaltate, lăsând pământ şi noroi pe carosabil, vor fi sancţionate”.
De asemenea, „persoanele care conduc camioane sau remorci supraîncărcate, din care cad materiale (folie, crengi, vrejuri etc.) pe drumurile publice, vor fi sancţionate”.
Conform hotărârii Consiliului Local din 3 decembrie, „pentru astfel de practici, persoanele surprinse vor fi amendate cu câte 1.000 de lei”.
Vrem curăţenie, vrem o ţară modernă, vrem o comună organizată, iar toate acestea trebuie să fie realizate respectând legea.
Amenzi prevăzute de Codul Rutier
Și Codul Rutier stipulează că este interzisă circulația autovehiculelor murdare sau acoperite cu substanțe care ar putea afecta siguranța rutieră: „Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”.
Șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ riscă o amendă de până la 3.300 de lei, potrivit Capital.
Legea nu te obligă să îți speli mașina dacă aceasta este murdară. Totuși, există riscuri de amendă în următoarele situații:
- Dacă noroiul de pe mașină cade pe drum, sancțiunea poate varia între 9 și 20 de puncte de amendă.
- Dacă numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi, poți fi sancționat cu 2-3 puncte de amendă.
- Dacă vizibilitatea este afectată din cauza murdăriei, amenda poate fi între 6 și 8 puncte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro