Dacă în ianuarie 2023 Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) menționa un efectiv între 2.400 și 3.500 de exemplare, studiul realizat anul trecut de specialiștii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării (INCDDD) arăta că ar fi între 625 și 1.100 de șacali. Primarii localităților contestă cifrele, relatează Ziarul Delta.
Primarului comunei Chilia Veche, Alexandru Timur Ciauș, a menționat că localnicii fac plângeri, dar „autoritățile nu iau măsuri”.
Antonel Pocora, edilul din C.A. Rosetti, atrage atenția că „șacalii au ajuns să mănânce până și strugurii din viile oamenilor, aceștia fiind nevoiți să le abandoneze, nu mai spun despre faptul că și-au împrejumuit grădinile ca să-și apere găinile și celelalte animale domestice”.
Primărița comunei Maliuc, Nicoleta Sevastian, spune că „șacalii au ajuns și în preajma blocurilor de locuit, iar sunetele pe cale le scot noaptea sunt înfiorătoare”.
Iar primarul din Mahmudia, Ion Șerpescu, consideră că „soluția reducerii numărului de șacali din Deltă este organizarea de sesiuni de vânătoare”.
Anul trecut, fostul ministrul Tanczos Barna a aprobat extracția a 400 de şacali de pe întreg cuprinsul Deltei Dunării, a scris portalul Tulcea Noastră.
În ultimii ani, șacalii au atacat tot mai frecvent animale domestice: în Deltă, în Munții Măcinului, pe Valea Mureșului, în județul Arad, dar și în Dolj.