Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Clujului Emil Boc, solicită Ministerului Sănătăţii „asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locaţie”, arată un comunicat de presă citat de Agerpres.
Primarii fac referire la proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.
AMR „constată ignorarea de către Ministerul Sănătăţii a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuţii în sarcina administraţiei publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!”, precizează comunicatul.
Potrivit art. 6 din proiectul OUG:
(1) Pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanţării următoarelor categorii de cheltuieli:
a. pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare;
b. pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare.
„Asociaţia Municipiilor din România a susţinut şi susţine principiul european al subsidiarităţii, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administraţiei care se află cel mai aproape de cetăţean, cu descentralizarea şi alocarea resurselor financiare aferente”, mai precizează mesajul transmis de primari, guvernului.
Asociaţia Municipiilor din România explică și faptul că bugetele administraţiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021).
„De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administraţiilor publice locale vor împiedica administraţiile locale să asigure finanţarea corespunzătoare a altor obligaţii şi servicii legale oferite cetăţenilor”, spun primarii.
Vlad Voiculescu: E un document în consultare, primesc răspunsuri prin presă
În replică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu spune că a trimis vineri seara spre consultare proiectul OUG către cele 4 asociații care reunesc autoritățile locale: Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Comunelor din România și Asociația Consiliilor Județene și că sunt singurul răspuns pe care l-a primit a fost cel în presă.
„Ministerul Sănătății a trimis pentru consultare, nu am primit răspuns până astăzi – am citit și eu în presă. Proiectul (de ordonanță, n.red.) este la avizare la Ministerul Dezvoltării, partenerul direct al APL-urilor (autorități publice locale, n.red.). Ministerul Sănătății a prevăzut în draftul de OUG posibilitatea alocării de fonduri către APL-uri”, transmite Vlad Voiculescu.
Este un act normativ aflat în consultare cu partenerii. Unul dintre parteneri a ales să răspundă prin presă
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății
Potrivit art 2, alin din draftul de Ordonanță: „Finanțarea cheltuielilor privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar, prevăzut la alin. (1), care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se realizează în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale sau prin alocări de sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului”.
Articolul indicat de Minister nu se referă însă și la costurile reclamate de primari privind „organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare”.
Asociația lui Boc, la al doilea atac la adresa Guvernului
Atacul Asociației Municipiilor din România la adresa Ministerului Sănătății este al doilea care vizează Guvernul Florin Cîțu. În urmă cu două săptămâni, asociația condusă de Emil Boc era iritată de decizia Executivului de a amâna cu un an plata pensiilor speciale pentru aleșii locali.
„Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei”, se arată în reacția AMR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro