Cazul părculețului din sectorul 2 al Capitalei, unde copacii au fost îngropați în bitum, nu este singular. 

Mai mulți cititori ai Libertatea au semnalat ceea ce pare deja un fenomen. Fenomen care, conform specialistului Diana Culescu, doctor în horticultură și președinte al Asociației Peisagiștilor din România, va duce la moartea copacilor.

Concret, situația e asemănătoare și într-un părculeț din sectorul 6 al Bucureștiului, aflat între strada Liniei și Aleea Bărăganul. 

Alte cazuri au fost în Galați, caz prezentat în 2015 de ziarul Viața Liberă, care a scris că “pomii răsar din tartan”, și în sectorul 3, cazuri prezentate de Digi24 și buletin.de

Fenomen: primăriile îngroapă copacii în tartan și dau din umeri când sunt întrebate cum se vor dezvolta trunchiurile în diametru!Fenomen: primăriile îngroapă copacii în tartan și dau din umeri când sunt întrebate cum se vor dezvolta trunchiurile în diametru!
Parcul din Galați în care copacii au fost acoperiți cu tartan

Autoritățile evită problema principală

Care este răspunsul autorităților. E unul standard și abordează următoarele puncte:

  • “Copacul se dezvoltă normal, în subsol” (Galați)
  • “Materialele au un conținut redus de ciment pentru a lăsa trecerea apei” (Sectorul 6)
  • “Nu este afectat coletul arborilor” (Sectorul 6)
  • “Betonul e permeabil, apa ajunge la rădăcini” (Sectorul 3, pentru Digi24)

Nicăieri, în niciun răspuns, nu se abordează tema creșterii în diametru a trunchiului de copac. Voalat, în unele răspunsuri, se spune că “este ușor de decopertat” (cazul Galați) sau “se dau pavelele la o parte” (Sectorul 3), însă nicăieri un răspuns concret.

ADP Sector 2 și Primăria Sectorului 3 nu au oferit niciun răspuns către Libertatea, respectiv buletin.de.

”Acești arbori vor muri”

Diana Culescu, doctor în horticultură și președinte al Asociației Peisagiștilor din România, a comentat situația pentru Libertatea.

“Acești arbori vor muri. Arborii cresc an de an cu minimum un centimetru în diametru. Centimetrul acela este cel prin care trece seva. Dacă stratul nu se poate forma din cauza unui obstacol, cum este betonul sau orice produce o astfel de «gâtuire» a trunchiului, atunci seva nu trece”, a explicat peisagistul.

Iată aici răspunsul primit de un cititor de la Primăria Sector 6:

Comentează
 Urmărește-ne pe Google News Abonati-va la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informatii