Autorităților locale le este practic imposibil să găsească firme care să aibă pe stoc mii de astfel de dispozitive. În București ar fi de nevoie de aproximativ 40.000 de dozatoare, care ar trebui, evident, reumplute la câteva zile.
“Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”, scrie în Ordonanța Militară nr. 4, prezentată duminică seară de ministrul de interne Marcel Vela.
Nu sunt materiale
Primăriile din București nu pot începe de astăzi montarea dozatoarelor cu dezinfectant la cele aproape 40.000 de scări de bloc din cele șase sectoare ale Capitalei, așa cum este stipulat în Ordonanța Militară.
Dincolo de faptul că măsura a fost anunțată din scurt și impune costuri enorme, problema cea mai mare este lipsa materialelor, atât a dispozitivelor, cât mai ales a dezinfectanților.
“Nu există stocuri. Am stat de vorbă cu comercianți, cu distribuitori. Ei au câteva zeci, poate sute de dispensere pe stoc. Dar noi avem nevoie de câteva zeci de mii în tot Bucureștiul”, a declarat pentru Libertatea primarul sectorului 6, Gabriel Mutu.
În sectorul 6 sunt în jur de 7.000 de scări de bloc.
Prețurile dozatoarelor au crescut deja, se plâng primăriile
Aceeași problemă este și în sectorul 4, unde ar fi nevoie de 10.000 de dispensere cu dezinfectant. Mai mult, spun reprezentanții primăriei, dispenserele ar putea ajunge în situația măștilor de protecție: dificil de găsit și exagerat de scumpe.
“Noi am început procedura de identificare a unor eventuali distribuitori, dar până acum nu am găsit nici o firmă care să aibă atât de multe dispozitive. De vineri până luni prețurile dispenserelor au crescut deja cu 50 la sută. Din punctul nostru de vedere, ar trebui plafonate prețurile la astfel de dispozitive. Dacă nu, vor deveni și mai scumpe”, afirmă purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Cristian Zărescu.
“Oamenii se vor duce cu borcanul la dozator”
Câteva asociații de proprietari din sectorul 2 au montat deja la intrările în blocuri dozatoare cu soluție dezinfectantă, dar puține, a mărturisit, pentru Libertatea, viceprimarul Dan Cristian Popescu. Pentru achiziția de materiale dezinfectante la cele 11.000 de scări de bloc din sector, primăria e dispusă să investească 2,5 milioane de lei.
“Am cerut clarificări de la Guvern, pe care încă le așteptăm, pentru că nu sunt materiale. Să spunem că rezolvăm cu banii, dar în ce îi investim, dacă nu sunt materiale? În plus, acele dispozitive ar trebui reumplute, iar pe lângă asta, vorbim și de o dezinfecție care ar trebui făcută zilnic, în toate blocurile”, spune Dan Cristian Popescu.
25 de persoane au fost confirmate cu coronavirus în sectorul 2 al Capitalei.
Aceasta este o măsură care nu a fost gândită. Oamenii se vor duce cu borcanul la dozator, iar în două zile va dispărea și dozatorul.
Gabriel Mutu, primarul sectorului 6
Edilul e de părere că o soluție mai bună ar fi fost “dezinfectantul individual”, adică distribuirea de sticle de gel dezinfectant în fiecare apartament.
“Firma care aduce și montează dozatoarele asigură mentenanța. Dar câți oameni ar trebui să lucreze zilnic ca să asigure și reumplerea lor cu dezinfectant?”, a adăugat primarul sectorului 6.
Reprezentanții primăriilor nu știu când ar putea începe montarea dispenserelor la intrarea în scările de bloc, pentru că nici nu le-au achiziționat încă, dar spun că, dacă vor reuși să le cumpere, instalarea lor va dura cu siguranță de la câteva zile la câteva săptămâni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro