Județele Timiș și Caraș-Severin au fost, de sâmbătă dimineață până duminică la prânz, sub cod portocaliu de ninsori și viscol, iar căderile masive de zăpadă au afectat zeci de linii de înaltă și medie tensiune ale Enel. Echipele de intervenție ale companiei de electricitate n-au făcut față problemelor. Stâlpi rupți, cabluri picate sub greutatea zăpezii, copaci ajunși pe liniile de tensiune și drumuri impracticabile. Cu asta s-au chinuit angajații Enel și pompierii din Banat în ultimele șase zile. Au fost afectate zeci de sate din Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
„Au trecut deja patru zile… PATRU ZILE, oameni buni, PATRU ZILE, de când satele Ilteu și Roșia Nouă nu mai sunt alimentate cu energie electrică! În aceeași situație se află câteva zeci de localități din județ. E frig și întuneric! Până mai ieri nici măcar semnal GSM nu am avut! Telefonia fixă nici acum nu funcționează! În toate celelalte sate ale comunei, deși a revenit curentul, fluctuațiile de tensiune și întreruperile repetate au scurtcircuitat mai multe aparate electrocasnice și au defectat centralele termice din numeroase gospodării. E miezul iernii, oameni buni”, a anunțat Irina Onescu, primar în Petriș.
În unele zile, numărul de urgență pus la dispoziție de Enel nici măcar nu a funcționat. Tânăra primăriță a așteptat 40 de minute să intre în legătură cu un operator Enel, iar răspunsul a fost repetitiv: „Echipele noastre sunt pe teren și lucrează la remedierea problemelor”.
„Realitatea este însă puțin diferită. Echipele Enel sunt puține și nu fac față volumului mare de intervenții. Se lucrează greu. Compania ar putea solicita sprijinul mai multor operatori particulari, care dispun atât de logistica cât și de mijloacele tehnice necesare pentru a sprijini activitatea Enel, dar nu o face, e prea scump. Scumpe sunt și investițiile în modernizarea rețelei. Cât îi costă pe clienții Enel «chibzuința» companiei? Nu îi pasă nimănui”, a mai spus primărița din Petriș.
Irina Onescu îi îndeamnă pe cei afectați de penele de curent să nu își plătească facturile pe luna decembrie. Mai mult, face un apel la un avocat să îi sprijine pe cei aflați în această situație.
„Eu îi voi îndemna pe toți cei afectați de pana de curent să nu își achite factura de energie electrică pentru luna decembrie! Astfel că dacă există vreun avocat dispus să ne sprijine în demersul nostru, vă rog să îmi dați de veste”, a mai spus primarul arădean.
Situația a fost cu adevărat dramatică în vestul țării! Zeci de mii de familii au stat zile întregi în beznă și unele chiar și în frig, pentru că nu și-au putut porni centralele termice. La Lugoj, de exemplu, oamenii au format o coadă kilometrică la singura benzinărie care mai funcționa în oraș, pentru a-și putea alimenta autoturismele.
Joi, la patru zile de când vestul țării a ieșit de sub codul portocaliu de ninsori, Enel raporta încă 33 de localități lăsate parțial fără curent. În județul Timiș, la ora 16, erau nealimentate zece linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 19 localități, în Caraș-Severin patru, fiind afectate șapte localități, în Hunedoara patru linii, fiind afectate patru localități, iar în județul Arad trei linii, fiind afectate trei localități.
Reprezentanții Enel au avut, joi, 200 de echipe de intervenție pe teren și au precizat că numărul clienților nealimentați ca urmare a avariilor din rețelele de medie tensiune a scăzut la aproape 3.400, din care 2.800 în Timiș, 500 în Caraș-Severin, circa 100 în Arad și 70 în Hunedoara, în total, 3.400 de familii.
FOTO: Facebook
Citește și:
Strategia PSD pentru Pilonul II de Pensii: Românii care decid să îşi retragă banii ar putea fi obligați să cumpere titluri de stat sau acțiuni. Discuţiile, în biroul lui Liviu Dragnea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro