Luni, 28 iunie, Judecătoria Sector 4 a programat primul termen al dosarului 5923/4/2021, în care Daniel Băluță l-a reclamat pe fostul consilier local USR Guilhem Moulin pentru o postare de pe Facebook din 2 martie 2021.
Moulin a atras atenția, la începutul primăverii, că două persoane despre care primarul Băluță a spus că nu mai lucrează la Primărie, respectiv Cristian Zărescu și Marian Goleac, au fost văzute în continuare în instituție.
Mai mult, el a atașat o fotografie care-l arăta pe Goleac la o acțiune a primăriei în mai 2020, la 3 luni după ce ar fi părăsit aparatul Primăriei Sectorului 4. Băluță spune că a fost afectat de postare și îi cere 200 de lei lui Moulin.
O poză cu Goleac
„Primarul Daniel Băluță minte cum respiră”, scria Moulin. Despre Goleac, fost șef ADP Sector 4, despre care Băluță spusese că a fost dat afară încă din februarie 2020, Moulin a găsit pe pagina de Facebook Totul Verde (fosta SC ADP4 SA) o poză din 15 mai 2020 în care Goleac se plimba cu o mașinuță electrică printre polițiști locali.
Și Libertatea a arătat, anul trecut, că Marian Goleac vorbea, la început de pandemie, în martie, despre focarul de COVID-19 de la ADP Sector 4, din calitatea de șef al companiei. Asta deși primarul a susținut, mai târziu, că acesta nu o mai conducea din februarie.
La fel, Moulin a scris și despre Cristian Zărescu, omul de comunicare al Primăriei și șeful a ceea ce PSD a numit o forță de reacție pe internet. Zărescu a fost demis după scandalul Nicușor Dan – Câine, în care l-a înregistrat pe cel care a devenit primar general al Capitalei. Însă Zărescu „a venit în continuare la ședințele de consiliu local”, fiind vizibil pe imagini video, a susținut Moulin.
Postarea a creat „tensiuni sociale” și i-a afectat viața de familie
În plângere, Băluță argumentează că Moulin e o persoană publică, fiind consilier local, deși acesta nu mai ocupă funcția din toamna trecută.
„Mesajul postat de pârât prin care și-a manifestat nemulțumirea față de activitatea desfășurată de reclamant este unul de natură a contura în opinia publicului o percepție negativă asupra reputației reclamantului, fiind de natură a crea un prejudiciu de imagine a acestuia” – extras din chemarea în judecată a primarului Daniel Băluță.
Băluță susține că nu există un sistem care să „repare pe deplin daunele morale” cauzate de postare, dar cere, totuși, ca aceasta să fie ștearsă, 200 de lei și postarea hotărârii pe pagina de Facebook a pârâtului.
Primarul susține că i-a fost afectată atât viața de familie, cât și cea profesională, iar mesajul a creat „tensiuni sociale” și „neîncredere a cetățenilor” în reclamant.
Totuși, spune Moulin, Băluță nu aduce dovezi că faptele expuse în postare ar fi false.
Serie de plângeri penale și civile
În ultimul an, Daniel Băluță a dat în judecată de două ori jurnaliștii Libertatea și le-a făcut plângeri la CNCD, DNA și DIICOT.
Primarul a câștigat, în primă instanță, unul dintre procese, la Judecătoria Sector 2. În celălalt i-a chemat în fața judecătorilor pe Cătălin Tolontan și Mihai Toma, jurnaliștii împotriva cărora a făcut plângere și la DNA, și la DIICOT. DNA a declinat plângerea, iar DIICOT a clasat-o, dând mai departe o parte a ei către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Și apropiatul lui Daniel Băluță, Marian Goleac, a dat în judecată ziariștii Libertatea la mijlocul lunii martie, după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a cumpărat un ofițer judiciar al DNA.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro