Cuprins:
„Vă solicităm să vă prezentați la sediul nostru din Bd. Metalurgiei nr. 12-18, Grand Arena, etaj 1, Sector 4, în termen de 3 zile, cu data limită 23 iulie 2021, ora 12.00, pentru a fi întocmit și semnat procesul verbal de predare a amplasamentului clădirii Colegiului Național Gheorghe Șincai, în vederea demarării lucrărilor de consolidare, precum și a celor necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu”, scrie în notificarea semnată de primarul Daniel Băluță și trimisă directorului de la „Șincai”, profesorul Mircea Țeca.
Trei opțiuni de relocare
Ca variante de relocare a elevilor și profesorilor în următorul an școlar, pe perioada lucrărilor, primăria oferă trei variante: Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic Traian Vuia și Școala Gimnazială Ienăchiță Văcărescu.
Despre toate cele trei școli primăria spune, în notificarea trimisă directorului Colegiului Șincai, că sunt renovate, reabilitate și pregătite să-i primească pe elevi.
Conflictul dintre primăria condusă de Daniel Băluță și colegiul de elită din sectorul 4 al Capitalei este unul vechi.
Instanța a respins cererea de evacuare de urgență făcută de Băluță
Încă din vara anului trecut, Primăria Sectorului 4 a cerut profesorilor și elevilor de la Colegiul Gheorghe Șincai să-și țină orele în alte școli pe o perioadă de cel puțin 15 luni, pentru că vrea să facă lucrări de consolidare, reabilitare și modernizare, pentru ca liceul să obțină autorizația ISU.
Asta, cu toate că instituțiile de învățământ construite înainte de 1998 nu au nevoie de autorizație ISU.
Conducerea liceului a refuzat în repetate rânduri relocarea, spunând că graba evacuării nu se justifică. Insistența primăriei însă i-a nemulțumit pe elevi și profesori, dar și pe părinții copiilor, care au protestat zilnic în curtea Liceului Șincai.
Primăria condusă de Daniel Băluță a încercat să evacueze forțat Colegiul și în instanță, printr-o ordonanță președințială, dar judecătorii au respins definitiv solicitarea în primăvară.
Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a intervenit în conflict, iar după protestele de la începutul anului și după mai multe discuții, primăria a agreat să nu mute elevii și profesorii în mijlocul anului școlar, ci din septembrie, într-o locație stabilită de comun acord cu profesorii de la „Șincai”, cu părinții și elevii.
Băluță zice că liceul are risc seismic, dar nu e pe lista clădirilor cu bulină
Școala 9 și Libertatea au relatat pe larg despre conflictul dintre primărie și Colegiul Șincai.
Daniel Băluță a justificat urgența lucrărilor la clădire și atunci, dar și acum, în notificarea trimisă ieri, printr-o expertiză care include liceul pe lista imobilelor cu risc seismic grad II.
Doar că nu primăria de sector, ci primăria generală este cea care poate face încadrarea imobilelor într-o clasă de risc sau alta. Colegiul Șincai nu se află pe lista clădirilor cu risc seismic.
Această expertiză nu are avizul Inspectoratului de Stat în Construcții și este semnată de un inginer care nu este atestat pentru evaluarea monumentelor istorice, așa cum este „Șincai”, au arătat Libertatea și Școala 9.
Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 nu au răspuns solicitărilor ziarului pentru mai multe explicații pe acest subiect.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro