Reacția Primarului Capitalei a venit după ce un document oficial, obţinut în exclusivitate de Libertatea.ro, arăta că Bucureştiul va rămâne, în cel mult 5 ani, fără apă caldă şi căldură, ca urmare a închiderii termocentralelor vechi.
„Dezmint cu toată tăria aceste informaţii, aceste supoziţii, nu ştiu de unde le-a luat doamna reprezentantă a KPMG, noi ştim ce discutăm şi ce facem la Primăria Generală şi le garantez tuturor bucureştenilor că nu se pune problema să se întrerupă furnizarea de apă caldă pe tot parcursul anului şi de căldură pe perioada sezonului rece. Cine mai face astfel de afirmaţii pe viitor ne vom rezerva şi noi dreptul să ne apărăm în instanţă, pentru că nu putem să stăm nepăsători să vedem cum vine câte cineva şi ce interese are şi să dea verdicte. Care este baza tehnică, legală?”, a susţinut Firea, la conferinţa „Marile proiecte de investiţii strategice care pot dezvolta România”, eveniment ce se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Gabriela Firea a mai arătat că Primăria Capitalei are „suficient” buget pentru plata gazelor în avans și a amintit că Primăria Capitalei a înfiinţat o companie municipală care va achiziţiona centrale de cogenerare pentru a asigura apă caldă şi căldură din surse proprii, în cazul în care fuziunea dintre ELCEN şi RADET nu se va mai realiza.
„În cazul în care fuziunea dintre ELCEN şi RADET nu se va mai realiza şi după prezentarea raportului de evaluare a pachetului de 98% din acţiunile ELCEN, ca urmare a OUG care a fost aprobată de Guvern în această vară, Primăria Capitalei va decide să nu achiziţioneze acest pachet dacă evaluarea va fi la o sumă pe care noi nu o considerăm corectă. Cu siguranţă avem şi planul B, în care să ne putem descurca la un nivel rezonabil, să furnizăm continuu apă caldă şi căldură în Capitală, prin surse proprii”, a mai spus Firea.
Documentul obţinut de Libertatea.ro este un raport întocmit de specialiştii ELCEN Bucureşti, compania care produce energia termică a Capitalei. Aceştia arată că singura variantă prin care oraşul ar mai putea avea apă caldă şi căldură în viitor este achiziţia unor noi grupuri de producţie a energiei termice.
„În absenţa realizării unor investiţii, capacităţile care pot fi autorizate să funcţioneze în cadrul ELCEN după anul 2023, din punct de vedere al respectării legislaţiei de mediu, vor putea produce maxim 370 Gcal/h (Ciclu Combinat de la CTE Bucureşti Vest şi cele două CAF-uri de câte 100 Gcal/h, aflate în curs de retehnologizare), mult sub necesarul de energie termică previzionat a fi acoperit din sursele ELCEN”, se precizează în documentul înaintat Adunării Generale a Creditorilor, cei care iau decizii privind investiţiile pe care Electrocentrale Bucureşti le realizează.
ELCEN se află, din 2016, în insolvenţă şi este în administrarea judiciară a KPMG Restructuring SPRL. Directorul tehnic al companiei, Constantin Dobre, recunoaşte că datele prezentate de specialişti sunt reale şi, dacă în câteva luni nu este aprobat planul de investiţii, Bucureştiul va rămâne fără apă caldă şi căldură în cel mult 5 ani.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Fotograful cu urme de foc pe mâini. Ce face Miluță Flueraș, omul care a făcut ultimele poze în Colectiv, la doi ani de la tragedie