Este prima conferință de presă organizată de autorități după moartea Anei Oros, de sâmbătă. În ultimele zile, instituțiile – ASPA, Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 6 – au comunicat publicului numai prin comunicate de presă și mesaje pe Facebook în care și-au pasat responsabilitatea.

„A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune pe buget”

În conferința organizată la primăria de sector, Ciprian Ciucu a făcut un rezumat al activității ASPA de la înființarea ei în 1996 și până acum. El a vorbit și despre cazul cetățeanului japonez care a murit în 2006 după ce a fost atacat de câini în Piața Victoriei din București, precum și despre Ionuț Anghel, copilul de 4 ani care a murit în același mod în 2013, într-un parc din Sectorul 2. Atunci a fost dată legea eutanasiei, care a făcut ca în Capitală să fie omorâți în jur de 30.000 de câini.

„Abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA, care a funcționat cu 90 de angajați dedicați capturării. Aproximativ 54.000 de câini au fost prinși. Dar din 2017, activitatea ASPA s-a schimbat fundamental, iar capacitatea de prindere a fost redusă la 15 angajați, potrivit organigramei, sunt 13 acum”, a declarat Ciprian Ciucu.

A fost oprită eutanasierea câinilor, ceea ce a pus o presiune pe bugetul ASPA. Deci s-a concentrat pe acțiuni de prevenire, pe sterilizare, pe adopții, scăzând drastic capacitatea de capturare. Din 2020, noua conducere a ASPA a continuat și accentuat politicile începute în trecut. De-asta au început să apară câini în București.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6:

Un polițist local a chemat ASPA la Lacul Morii pe 14 ianuarie

Edilul Sectorului 6 consideră că ASPA nu și-a îndeplinit atribuțiile și obligațiile și acuză că „activitatea de capturare a fost inhibată” și subfinanțată. În timp ce, în 2014, ASPA a avut un buget de 10 milioane de lei, în 2021 și 2022 au funcționat cu aproximativ 17-18 milioane de lei. Bani investiți, afirmă Ciucu, în „târguri de adopții care, din punctul meu de vedere, nu au fost foarte eficiente”.

„Cine dorește să mențină câini în adăposturi? Cine are interesul pentru asta? Cine face bani din această afacere?”, a adăugat primarul.

De la începutul anului, Poliția Locală Sector 6 a trimis către ASPA 96 de sesizări privind prezența câinilor fără stăpân în Sectorul 6, potrivit lui Ciucu, șapte dintre ele privind zona în care a fost atacată Ana Oroș.

„La 74 de sesizări nu au răspuns. Nici nu ai cum, cu 13 hingheri”, a punctat edilul.

Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de moartea Anei Oroș, un polițist local a chemat ASPA pentru o haită de câini la Lacul Morii. Nu a venit nimeni. Putea fi apelul salvator.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6:

 
 

Urmărește-ne pe Google News