Primarul sectorului 6, liberalul Ciprian Ciucu, reacționează la articolul publicat luni de ziarul Libertatea privind comerțul ilegal din zona Pieței Crângași. Și, într-o postare pe Facebook, arată cu degetul spre mai mulți parlamentari.

„Dacă ați observat acest nou fenomen în care trotuarele și gurile de metrou arată ca în anii 90, pline de comerț ilegal, nu înjurați primarii și poliția locală, gândurile dumneavoastră bune ar trebui să se îndrepte către parlamentarii care au inițiat și votat abrogarea Legii privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite” a scris Ciucu, pe pagina sa de Facebook.

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6

Acesta susține că vechea legea permitea Poliției Locale să confiște marfa acelora care „se instalează ilegal acolo unde este vadul comercial mai bun, luând din veniturile și clientela comercianților din piețe, care vând legal” sau „vând diferite legume, fructe, chiloți, maieuri și diverse alte mărfuri și afectează vizual mediul urban”.

„Doar dăm în neștire amenzi, amenzi pe care nu le plătesc”

Ciucu notează că „acum legea nu mai este, deci nu mai putem confisca marfa. Doar dăm în neștire amenzi, amenzi pe care nu le plătesc, și nu le sunt imputate în localitățile lor, și se fălesc chiar că nimeni nu le poate face nimic și le vântură în față polițiștilor locali teancul de amenzi neplătite”.

Ciucu a transmis și un mesaj pentru colegii parlamentari: „Data viitoare când vreun parlamentar mai are astfel de idei crețe (nu știu cine a avut inițiativa, dar sper să nu fi fost PNL), ar trebui să ne întrebe și pe noi, pe cei din prima linie a administrației publice! Cer Parlamentului să rezolve acest vid legislativ”.

Aproape 2000 de sancțiuni

Libertatea a scris că amenzile aplicate nu par însă să-i descurajeze pe comercianții ilegali. Oficialii Primăriei Sectorului 6 venind cu un răspuns pentru ziar: 

„De la începutul anului 2021, polițiștii locali din cadrul Direcției Ordine Publică au aplicat 1.935 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 1.651.200 de lei. Sancțiunile aplicate nu au efectul scontat din cauza faptului că acestea nu sunt achitate și nu pot fi urmărite în debit pentru că persoanele respective nu au proprietăți sau venituri”.

Dan Barna și Claudiu Năsui, printre inițiatorii schimbării legii

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, proiectul care abroga Legea nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ și completa Ordonanța Guvernului pentru protecția consumatorilor a fost inițiat de 19 deputați și senatori.

Printre ei, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, urmat de Cristina-Mădălina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților și Dan Barna, Viceprim-ministru al României și președintele USR, dar și câțiva parlamentari PSD. 

Dan Barna, Cristina Prună și Claudiu Năsui, trei dintre inițiatorii legii Foto: HEPTA
  • DEPUTAȚI USR: Barna Ilie Dan, Duruş Vlad-Emanuel, Iurişniţi Cristina-Ionela, Moşteanu Liviu-Ionuţ, Năsui Claudiu-Iulius-Gavril, Popescu Nicolae-Daniel, Prună Cristina-Mădălina, Rodeanu Bogdan-Ionel, Ungureanu Emanuel-Dumitru
  • DEPUTAȚI PSD: Dobrică Ionela Viorela, Lazăr Sorin, Manole Petre-Florin, Oteşanu Daniela, Pop Andrei, Răduţ Violeta, Toma Ilie, Vişan George-Gabriel
  • SENATORI PSD: Oprea Ştefan Radu, Resmeriţă Cornel-Cristian

Ce spunea vechea lege

Conform Articolului 3 din această lege susținea că „bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârșirea vreuneia dintre faptele prevăzute la art. 1, dacă sunt ale contravenientului, precum și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă”. 

Articolul 1 se referea printre altele și la „vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii județene sau prefecturi”, ceea ce permitea Poliției Locale să confiște bunurile celor care le comercializau ilegal pe domeniul public. 

În data de 30 octombrie 2020, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, dar şi pentru modificarea şi completarea  O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor. Iar la articolul 4, s-a introdus un nou alineat:

„Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege”. 

Prevederea privind confiscarea din noua lege a dispărut.

„Întrebați-l pe Năsui!”

Libertatea a încercat să vorbească cu o parte dintre inițiatorii abrogării vechi legii.

Eu sunt concentrat pe problemele din sănătate. Eu doar le-am susținut inițiativa colegilor mei. Nici nu știu acum cine erau inițiatorii, dar eu i-am susținut. Probabil Claudiu Năsui știe să vă explice mai mult, el știe detaliile

Emanuel Ungureanu, deputat USR:

Aceeași reacție și din partea pe atunci deputatului PSD, Florin Manole: „Rolul meu a fost marginal în acest proiect. Oamenii despre care știu că au lucrat la acest proiect sunt Claudiu Năsui care era la Comisia de Buget în acel moment, Andrei Pop de la PSD care în acest moment nu mai este în Parlament și Sorin Lazăr, tot de la PSD, care acum este la Curtea de Conturi. Cutuma parlamentară spune că inițiatorii știu cel mai bine despre tot ce există într-un proiect de lege. Iar eu nu cred că a fost făcut ceva eronat din moment ce există avize de la Consiliului Economic şi Social, dar și de la Consiliului Legislativ”.

Claudiu Năsui: „Era o lege prin care statul confisca bunurile unor oameni sărmani și deseori nevinovați”

Contactat de Libertatea, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, la acea vreme inițiatorul proiectului, a reacționat pe marginea subiectului.

Claudiu Năsui

„Proiectul nostru de lege modifica Legea 12/1990 adoptată imediat după Revoluție de un regim politic adânc înrădăcinat în practicile opresive comuniste. O lege prin care statul confisca bunurile unor oameni sărmani și deseori nevinovați. O lege de care se abuza mult. Sistematic contestată în instantă, de cele mai multe ori, oamenii au câștigat. De altfel, legea a fost votata cu unanimitate în Parlament, de către toate partidele” a declarat acesta.

„Trebuie să încetăm să intrăm în viețile oamenilor cu bocancii”

Năsui i-a dat o replică și Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: „Am ajuns astăzi să ne plângem că inspectorii Poliției Locale nu mai pot confisca cireșele aduse din provincie. Trebuie să încetăm să intrăm în viețile oamenilor cu bocancii și cu frica chestorilor. Răspunsul nu este să alungăm micii comercianți care vând pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, ci să le oferim spații adecvate”.

„Pe de altă parte, ei aduc fructele și legumele proaspete pe care oamenii e clar că și le doresc, că altfel nu ar găsi cumpărători. Dacă îi alungăm, profită doar aceia care vor avea mai puțină concurență și vor putea vinde mai scump. Bătrânica care vinde usturoi la colțul străzii este departe de dușmanul cu care ar trebui să se lupte statul român” a mai spus Năsui.

Vicepremierul Dan Barna nu a răspuns până în acest moment.

 
 

Urmărește-ne pe Google News