Într-o scrisoarea adresată lui ÎPS Teodosie, Chițac reamintește că instanţa de judecată a decis definitiv „desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.
Potrivit edilului, sentinţa a fost pronunţată la 13 decembrie 2021, care este „data rămânerii definitive a hotărârii”, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022 . Astfel, Arhiespiscopia mai are la dispoziţie 30 de zile pentru a demola lăcaşul de cult.
Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desfiinţare a acestei construcţii realizate ilegal, iar din poziţiile exprimate public de către dumneavoastră rezultă că nu aveţi intenţia de a pune în aplicare decizia instanţei, creând premisele unui potenţial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.
Vergil Chiţac:
Potrivit edilului, nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot conduce „la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”.
„Mizez pe buna credinţă a dumneavoastră şi a instituţiei pe care o conduceţi pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătoreşti. Recursul la soluţii de forţă, precum ameninţarea potrivit căreia «preoţii se vor închide înăuntru» în situaţia punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere şi la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei”, transmite edilul Constanţei.
Vergil Chiţac continuă și îi transmite lui Teodosie că „«dreptul la libertate religioasă al enoriaşilor», pe care îl invocaţi în mod tendenţios, nu poate fi corelat unui abuz instituţional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului şi perpetuarea utilizării acestuia ca spaţiu impropriu pentru funcţionarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 şi sabotează chiar prestigiul ei”.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, în 15 decembrie 2021, că se vor gândi care este „cea mai bună cale” pe care o vor urma după ce instanţa de judecată a decis, printr-o sentinţă definitivă, că biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Constanţa trebuie demolată, fiind construită fără autorizaţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro