„Eu nu am dat pe nimeni în instanţă, m-a dat Dâmboviţa pe mine. Eu am o hotărâre de Guvern în care megaliţii, adică Babele, Sfinxul, şi circa 4,2 ha sunt, prin HG, ai oraşului Buşteni. S-a câştigat definitiv grăniţuirea, dar, prin hotărâre de Guvern, megaliţii sunt ai Buşteniului”, a spus primarul din Bușteni.

El a adăugat că „e o ruşine naţională să spui că Babele şi Sfinxul au fost la Dâmboviţa”.

Dâmbovița și Prahova se ceartă în instanțe de aproape un deceniu

Afirmațiile au fost făcute în contextul litigiului juridic între județele Prahova și Dâmbovița, care se luptă de 9 ani în instanțe în cazul celor două simboluri ale României, Sfinxul și Babele, despre care a scris Libertatea.

În septembrie 2022, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au menţinut decizia pronunţată în 2021 de Tribunalul Vâlcea, conform căreia Sfinxul şi Babele din Bucegi se află pe teritoriul judeţului Dâmboviţa

Ulterior, oraşul Buşteni a introdus în instanţă o acţiune care are ca obiect „litigiu privind domeniul public”, printre pârâţi fiind Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi comuna dâmboviţeană Moroeni.

Tribunalul Dâmboviţa a cerut la Ministerul Culturii informaţii privind valoarea în bani a acelor monumente ale naturii, Sfinxul şi Babele, arată datele de la dosar, dar instituția condusă de Luminița Odobescu a răspuns că, fiind vorba despre monumente ale naturii, recomandă instanţei să întrebe Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului are termen până la toamnă, până în data de 15 octombrie, când a fost stabilit următorul termen de judecată.

Urmărește-ne pe Google News