Astfel, pentru a atrage atenția asupra acestei situații, primarul acestui oraș, Daniel Tudor Mihalache, va face un drum pe jos până la București, în perioada 18-29 septembrie 2017.
„Perseverență și dedicare în interesul comunității locale. Sper ca mesajul să fie atât de puternic încât o problemă vitală pentru miile de locuitori din Copșa Mică să capete o rezolvare la nivel de instituții ale statului român. Felicitări, domnule primar!”, a scris fostul lider PNL – Raluca Turcan – pe pagina sa de Facebook, după ce a distribuit comunicatul edilului, postat pe pagina „El Camino – Pelerinajul de Bucharest”.
El Camino este celebrul drum către Santiago de Compostela, al treilea mare pelerinaj creştin, după cele spre Ierusalim şi Roma.
Iată comunicatul complet al primarului orașului Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache:
„Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca sa rezolv problema APEI, cu diverse mijloace de transport în principal cu trenul și mașina, aceste drumuri însumate acoperind zeci de mii de kilometri, dar nu am reușit! Deși la un moment dat, când am obținut o finanțare guvernamentală de la statul român, am crezut că l-am prins pe Dumnezeu de picior și apa potabilă va curge și la Copșa Mică.
Acum am sa fac același drum pentru orașul meu, DAR PE JOS de această dată, pentru a atrage atenția asupra acestei probleme extrem de grave. Voi parcurge cei peste 320 de km dintre Copșa și București și voi duce povestea aceasta în toate localitățile prin care voi trece solicitând susținerea tuturor administrațiilor locale pentru o petiție pe care o voi depune la Președinția României, Guvern și Ministerul Mediului, unde voi solicita audiențe.
Nu este normal ca, în anul 2017, o comunitate europeană sa nu beneficieze de apa potabilă și mai mult, sa trăiești cu senzația că propria ta națiune prin guvernele și structurile sale depun eforturi pentru a-ți îngrădi accesul la o viața normală.
Dar acum, POVESTEA:
Cu 11 ani în urmă, în 2006, România își dorea foarte mult sa adere la Europa, dar avea foarte multe probleme de rezolvat, în vederea semnării acordului cu UE, printre care și cele din Capitolul 22 privind protecția mediului, așa că, Ministerul Mediului se angajează să rezolve problemele existente în orașele Copșa Mică și Zlatna (doua puncte fierbinți pe harta României) prin finanțarea unor proiecte de mediu(apă și canalizare, deșeuri etc), pe baza unei convenții de finanțare aprobate prin ordonanțe și legi date de Guvernul și Parlamentul României.
În baza acestui angajament, România închide negocierile cu Comisia Europeană, semnează acordul de aderare la Europa și devine al 26-lea stat european.
Investițiile propuse de orașul Copșa Mică s-au derulat conform convenției de finanțare până în anul 2009, când noul guvern a considerat că proiectele pornite nu mai sunt de actualitate și a stopat finanțarea lor(neplata la termen a facturilor emise de constructori, nealocarea sumelor solicitate de Primăria Copșa Mică), deși finalizarea lucrărilor era obligatorie și datorită faptului că UE a acceptat închiderea negocierilor pentru capitolul 22, fiindcă autoritățile au promis că rezolva problemele din zona foarte poluată Copșa Mică(și Zlatna și multe alte localități).
Administrația din Copșa Mică face toate demersurile normale pentru a debloca situația, cantitatea de documente, cereri, plângeri, petiții, depășește 2 kg și anticamera la ministere devine ceva obișnuit.
Firmele angrenate în proiecte cheamă în judecată primăria și câștigă penalități de întârziere pentru facturile neachitate la timp de Ministerul Mediului. Orașul Copșa Mică cheamă in garanție(se judecă cu) ministerul, cel care a cauzat penalitățile și PIERDE DEFINITIV(pentru că trăim într-o țară care încă nu e totul cum ar trebui), din motive pe care le considerăm absurde. Decizia justiției trebuie să o respectăm totuși.
În momentul acesta, în care va trebui să plătească constructorilor niște sume considerabile, orașul Copșa Mică, dus aproape în faliment de Ministerul Mediului, Guvernul României și Statul român, cumpără apa brută de la APELE ROMÂNE, agenție a Ministerului Mediului(ca să fie tabloul complet), din Acumularea Ighiș, din subordinea Administrației Bazinale de Apă Mureș.
Dar asta nu e totul.
Prețul apei brute este cel impus prin hotărâre de guvern, de 50 de lei pentru 1000 mc, numai că administratorul barajului, ABA Mureș, dorește sa impună, suplimentar, un tarif de 5-6 ori mai mare, pentru niște servicii pe care nu pot dovedi că le prestează și pentru o apă care literalmente PUTE.
Barajul nu este întreținut corespunzător, e plin de nămol, sursa de apa nu este în zona de protecție, fără gard împrejmuitor, luciul de apă e plin de bălării, însă ABA Mureș are o grămadă de angajați acolo, care generează inutil niște costuri pe care ei vor ca oamenii din Copșa Mică să i le plătească.
Față de pretențiile lor financiare, suntem în instanță, ne judecăm fiindcă nu vrem să le plătim servicii pe care nu le prestează.
Apa de calitate necorespunzătoare, o trecem printr-o stație de tratare improprie pe care am moștenit-o de la defuncta societate metalurgică din oraș și o folosim doar pentru uz menajer(toalete, spălat) fiindcă nu poate fi potabilizată.
Pentru faptul că orașul nu are nici stație de epurare(privatizată odată cu fabrica în anii 90), tot același Minister al Mediului, prin același subordonat, ABA Mureș, ne amendează lunar pentru deversările de apă uzată în râul Târnava Mare.
Ca absurdul să fie total ar trebui sa pierdem în instanța cu ABA Mureș ca să avem și cea mai scumpă apă din România, să plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, să plătim amenzi pentru deversări fiindcă nu am finalizat proiectul!
Prin acest marș doresc sa atrag atenția Guvernului și instituțiilor statului să respecte legile și angajamentele, judecătorilor sa fie responsabili pentru ce judecă și președintelui să se îngrijească ca aceste sisteme să funcționeze normal și logic, nu absurd și aberant.
Orașul Copșa Mică nu va muri pentru că nu a făcut-o nici în anii de poluare maximă când România a câștigat enorm de mulți bani de pe urma muncii și sacrificiului copșenilor.
Cred cu tărie, ca și în 2005-2006 când am convins guvernul să aloce bani pentru investițiile de mediu, că România este datoare orașului Copșa Mică și cetățenilor lui și că într-o țară europeană a venit timpul ca angajamentele asumate să fie respectate, cei care au provocat această criză a apei în orașul nostru să își asume răspunderea și să dispună rezolvarea acestei situații.
Oamenii din Copșa Mică nu mai trebuie sacrificați!”
FOTO: copsa-mica.ro
CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/ Violeta, vedeta unui post american de radio, vorbește românește, știe să facă must și să pună murături!