„În temeiul art 26 din Legea 340/2004 republicată, s-a emis ordin prin care se constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar, conform legii 176/2010, legii 340/2004, respectiv Raportului de evaluare al ANI, nr. 13908/G/II – 2016. Cu drept de plângere la Tribunalul Argeș în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia Prefecturii Argeș, potrivit epitesti.ro.
Ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de primar al Piteștiului al lui Cornel Ionică a fost emis, marți dimineață, de prefectul județului Argeș, Emilian Dragnea.
Decizia a fost luată ca urmare a hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care Cornel Ionică a fost declarat în conflict de interese administrativ, confirmând astfel concluzia ANI.
Potrivit sursei citate, Cornel Ionică are la dispoziție 10 zile pentru a contesta ordinul în instanță, pentru a cere suspendarea și anularea acestuia.
Primarul Cornel Ionică a declarat că nu a primit ordinul prefectului și că a aflat din presă că a fost demis.
„Eu nu l-am primit oficial, am fost informat, pe surse, de la ziariști. M-a sunat toată lumea, 30-40 de telefoane. Voi vedea în momentul în care îl am (n.r. – ordinul emis de prefect) ce va fi de făcut. Voi vedea cu juriștii ce e de făcut și ce o să fac. În momentul în care îl voi primi… Îl aștept. Și mă voi conforma din toate punctele de vedere ale legii”, a declarat în urmă cu puțin timp Cornel Ionică pentru ePitești.
În 2018, Cornel Ionică a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate în care era acuzat de conflict de interese. ANI l-a găsit în 2016 în conflict de interese pe primarul Piteştiului, care a contestat în instanță raportul inspectorilor de integritate, notează sursata.
Potrivit ANI, Cornel Ionică s-a aflat în conflict de interese în perioada în care a fost viceprimar. Inspectorii de integritate au constatat că Ionică a participat la adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local în urma cărora ginerelui său i s-au pus la dispoziţie mai multe spaţii.
„În perioada exercitării mandatului (de viceprimar, n.red.) 2008-2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Piteşti, din 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural). De asemenea, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti, din 8 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti şi S.C. D&D General Invest SRL, societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator (prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile art. 75, lit. a şi art. 77, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 393/2004”
Dacă primarul Piteştiului îşi va pierde mandatul, există posibilitatea ca unul dintre cei doi viceprimari să asigure interimatul până la alegerile locale din iunie 2020 ori să fie organizate alegeri anticipate.
Cornel Ionică a fost ales primar al Piteştiului în iunie 2016. El a mai fost primar interimar din noiembrie 2014, după ce predecesorul săui Tudor Pendiuc a fost reţinut de procurorii DNA. Anterior, Cornel Ionică a fost viceprimar al Piteştiului timp de 14 ani.
sursă foto: sursata
Citește și: