Avocatul Octavian Fieroiu, care îl reprezintă pe Mircia Gutău în instanță, a explicat că procesul a fost deschis la Tribunalul Vâlcea.
„S-au cerut 500.000 de euro daune materiale şi 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani şi circa 4 luni pe care i-a petrecut Mircia Gutău prin procese şi prin puşcăriile patriei. Sigur, este o apreciere relativă şi subiectivă, o cvasirecuperare a prejudiciului creat, cuantificabil în salariile şi celelalte beneficii de care a fost lipsit în perioada detenţiei, în cheltuielile pe care le-a făcut pentru angajarea unui avocat calificat, pentru cazare, pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată şi alte multe cheltuieli, pentru că au fost ani de procese la instanţele din ţară şi inclusiv la CEDO”, a declarat avocatul Fieroiu, conform Agerpres.
Apărătorul edilului a menționat că acțiunea deschisă vineri este doar pe latură civilă, împotriva procurorilor de caz și a judecătorilor care au dat sentința de condamnare. La cererea lui Gutău, urmează să facă și o plângere penală pentru ca toți cei vinovați „să plătească”.
„Eu i-am lăsat mână liberă avocatului, pentru că am mare încredere în dumnealui. Aştept decizia judecătorilor în acest proces, indiferent de cât va dura el, doi, trei ani, mă aştept ca statul român să se îndrepte împotriva celor vinovaţi, pentru că ei trebuie să răspundă. De la denunţător, la procurorii de caz şi la judecătorii care au dat condamnarea, fiecare trebuie să răspundă pentru greşelile pe care le-a făcut. Indiferent de suma care a fost calculată ca despăgubire, vă spun că nimic nu echivalează cu suferinţa mea şi a familiei mele în aceşti peste 12 ani. Eu sunt unul dintre cei norocoşi pentru că am apucat să prind şi achitarea. Cred că sunt şi alţii ca mine care nu au avut norocul acesta, de aceea îmi doresc ca cei vinovaţi să plătească şi ceea ce am păţit eu să nu mai păţească şi alţii”, a declarat primarul Mircia Gutăul, pentru sursa citată.
În ianuarie 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare. Potrivit procurorilor DNA, edilul din Râmnicu Vâlcea a fost acuzat că a pretins de la un denunțător, acționar majoritar al unei firme, suma de 50.000 de euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru a elibera un certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.
Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011.
În octombrie 2018, primarul orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de acuzațiile de luare de mită. Procesul edilului a fost rejudecat la Înalta Curte de Casație și Justiție după ce la CEDO s-a stabilit că justiția din România i-a încălcat dreptul la apărare și la un proces echitabil.
Gutău a candidat la alegerile locale din 2016 la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pe listele Partidului Ecologist Român, câştigând un nou mandat. El a fost primar în Râmnicu Vâlcea şi între 2004 şi 2010.
sursă foto: Vocea Vâlcii
Citește și: