Ales în 2016 după o bătălie politică dură, când diferența au făcut-o flotanții aduși în localitate, primarul din Secaș a fost reales în 2020 și s-a trezit în 2024 fără contracandidat. În urma alianței dintre PSD și PNL, social-democrații au decis să nu aibă candidat la Secaș, iar Simion Pop (PNL) a ajuns să candideze de unul singur. Primarul, care are doar 10 clase, are o poveste de viață specială. 

Născut într-o familie cu șapte copii din judeţul Mureş, a plecat de acasă la 15 ani și a ajuns slugă la un cioban din Secaș. Acolo s-a îndrăgostit de fata oierului, cu care s-a și căsătorit. Din cioban angajat, Simion Pop a ajuns să aibă propria fermă de oi, având, la momentul alegerilor din 2016, aproximativ 1.000 de oi. 

Pop spune că din cauza atribuirii pășunilor i-au fost făcute plângeri inclusiv la DNA, dar de fiecare dată a fost găsit nevinovat. „Eu sunt primar și nu dețin nimic. Animalele le-am trecut pe nepot și cumnat. Ei se ocupă de afacere. Nu îi avantajez, pentru că nu am cum. Pășunea a fost scoasă la licitație în 2017. A fost în funcție de animale, nu au fost probleme”, a declarat primarul Pop pentru Libertatea. 

Primarul din Secaș admite că din veniturile proprii nu reușește să acopere nici salariile angajaților. Investițiile din comună sunt făcute cu bani de la Consiliul Județean sau Guvern, primarul reușind în primii doi ani de mandat să reabiliteze școala. „Nu avem nicio stradă fără asfalt, ne-a ajutat Consiliul Județean și am asfaltat și drumul dintre Crivobara și Vizma. Avem apa introdusă la Crivobara, că nu era apă. Am renovat căminul, am construit o capelă, am dat un pic de ajutor la biserică”, explică primarul. Edilul spune că fonduri europene nu poate să atragă, pentru că localitatea este prea mică.

Investiția care ar putea scoate localitatea din sărăcie

Comuna Secaș, care are un buget propriu de 600.000 de lei, ajungând la 2,5 milioane de lei cu banii primiți de la Guvern și Consiliul Județean, este pe punctul de a da lovitura. Un danez vrea să construiască un parc fotovoltaic de 400 de hectare. Doar taxa de autorizare, susține Pop, ar fi de nouă milioane de lei. „Este un proiect foarte mare, în jur de 200 de milioane de euro. Suntem aproape de autorizare. Dacă reușim cu povestea asta, în jur de 400.000 de euro ar trebui să ne intre la impozite”, a declarat Simion Pop pentru Libertatea. În plus, susține edilul, și un alt investitor este interesat să facă pe dealurile de la Secaș un parc de panouri fotovoltaice. 

Chiar dacă ar risca să își piardă postul, primarul de la Secaș este de acord cu reorganizarea administrativ-teritorială. „Nu ar fi nicio problemă. Poate ar fi un lucru bun. Pe mine chiar nu mă afectează și nu mă deranjează. Ar fi o problemă pentru populație, care e foarte îmbătrânită. După ultimele discuții, să nu fie comune mai mici de 5.000 de locuitori, ar trebui să ajungem undeva la Coștei. Chiar și la Belinț dacă ajungem, pentru persoanele în vârstă va fi foarte greu, dar ceva trebuie să se întâmple, pentru că nu poate să rămână tot așa”, a mai spus primarul din Secaș. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

 
 

Urmărește-ne pe Google News