Prin semnarea acestui memorandum, Itochu Corporation se angajează că în trimestrul I al anului 2018 să elaboreze un studiu de fezabilitate prin care să se propună introducerea în SACET București a unor tehnologii de vârf de producere eficientă a energiei termice necesare încălzirii și alimentării cu apă caldă menajeră a populației Capitalei, potrivit unui comunicat emis de Primăria Capitalei.
În comunicatul de presă nu se specifică cum a fost aleasă corporația japoneză pentru elaborarea studiului de fezabilitate.
Acest studiu va lua în considerare și va urmări încadrarea propunerilor în liniile directoare ale ¬Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul București¬, aprobată în acest an de Consiliul General al Municipiului București. Implementarea soluțiilor japoneze va fi analizată atât pentru amplasamentele actualelor CET-uri din București, cât și pentru trei amplasamente noi în zona de nord-est a Capitalei, zona foarte deficitară din punct de vedere al transportului și distribuției apei fierbinți. Costurile acestui studiu de fezabilitate vor fi suportate dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei (prin Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei ¬ METI), intermediat de firma Itochu Corporation.
„Un aspect extrem de important este că, în măsură în care soluțiile tehnice rezultate că optime din studiul de fezabilitate vor fi acceptate de partea română, finanțarea unei astfel de investiții, estimată la acest moment la peste 100 milioane de euro, va fi asigurată dintr-un împrumut acordat de Guvernul Japonez prin Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională în condiții financiare deosebit de avantajoase pentru partea română”, se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.
„Pe lângă eficientizarea serviciului public de alimentare cu căldură a populației Capitalei, aceste noi tehnologii vor contribui și la reducerea semnificativă a impactului termocentralelor din București asupra mediului înconjurător, atât în ceea ce privește emisiile poluante, cât și a gazelor cu efect de seră”, a declarat primarul Gabriela Firea.
La rândul sau, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat: „Așa cum am mai afirmat în repetate rânduri, avem o colaborare foarte bună cu Primăria Capitalei și mă bucur că, în sfârșit, după 30 de ani, există la nivelul Municipalității o strategie energetică și o viziune unitară, pe termen lung, în acest domeniu esențial pentru București. Îmi doresc că evaluarea pachetului de acțiuni a ELCEN să fie finalizată cât mai rapid, astfel încât Municipalitatea să poată prelua această entitate, pentru că reprezintă un act de normalitate și eficientă că aceeași autoritate să gestioneze atât producția cât și transportul și distribuția energiei termice”.
Totodată, Ministrul Energiei a dat asigurări că, și după finalizarea procesului de preluare a ELCEN de către PMB, instituția pe care o conduce va pune la dispoziția Municipalității echipe de specialiști pentru rentabilizarea sistemului.
Firma japoneză Itochu Corporation, înființată în anul 1858, are o cifra anuală de afaceri de peste 45 miliarde US $, având peste 90.000 de angajați și desfășurând operațiuni în mai mult de 120 de țări, din toate zonele lumii. Firma este activă în România încă din anii 70 și s-a implicat activ în proiecte de modernizări industriale sub finanțare japoneză, dar mai ales în reabilitarea termocentralelor București Sud, Brăila, Mintia, Iași și Suceava, darsi la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paroșeni. Au mai executat și modernizarea – extinderea Stației Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind și la extinderea rețelei de fibră optică operată de Transelectrica SA.
CITEȘTE ȘI: