Avocatul care reprezintă localitatea în instanță, Bogdan Dumitru, a declarat sâmbătă seară, pentru Libertatea, că nu există date concrete care să arate că în localitate există cei 15 bolnavi de COVID-19 din cauza cărora s-a dispus carantina. 

Nu s-a făcut niciun fel de anchetă epidemiologică. (…) Sub aspectul legalității nu am avut critici de formulat, dar sub aspectul temeiniciei avem mari dubii.

Avocatul Bogdan Dumitru:

De fapt, susțin autoritățile locale, ar fi doar șapte persoane infectate, iar acestea sunt internate în spital, astfel că în sat nu mai e acum nicio persoană infectată. Așa că, în opinia lor, satul cu 2.000 de locuitori nu ”îndeplinește” criteriul ”trei cazuri de COVID-19 la mia de locuitori”.

În acest context, primăria comunei Gornet, în calitate de unitate administrativ teritorială, a decis să dea în judecată Departamentul pentru Situații de Urgență, contestând la Curtea de Apel București ordinul emis de Raed Arafat.

În acțiunea înaintată instanței, comuna cere 500.000 de euro despăgubiri, pe motiv că peste 450 de localnici au rămas fără loc de muncă, după impunerea carantinei, pentru că nu au mai fost primiți la serviciu de angajatorii din alte orașe ori comune.

Localnicii din Gornet nu ar mai fi primiți acum nici în magazinele, farmaciile și unitățile de administrație publică din localitățile învecinate, ei fiind, conform avocatului Bogdan Dumitru, ”total izolați” și ”apostrofați”.

Conform întâmpinării trimise Curții de Apel București, suma de bani cerută în instanță ar urma să intre în bugetul local, iar de acolo să fie distribuită, sub forma unor despăgubiri, către ”persoanele care au fost prejudiciate prin măsura carantinării”.

Primarul comunei: ”Nu a venit nimeni să facă un studiu, să găsim o soluție, nimic!”

Primarului comunei Gornet, Nicolae Negoițescu, susține că nici înainte, nici după ce s-a dispus carantina, prin satul Gornet n-a trecut nicio autoritate din domeniul sănătății publice ca să vadă, concret, care este situația.

Eu nu contest măsurile de prevenție, ba chiar le susțin. Eu contest modul lor de acțiune, de aplicare a acestei carantinări, au venit, tam-nesam, la ora 3, «vedeți că de deseară intrați în carantină».

Nicolae Negoițescu, primar Gornet:

Primarul susține și el că, dintre cei 15 bolnavi care ar fi dus la decizia de carantinare, 7 nu mai sunt infectați, 7 sunt în spital, iar unul nu mai locuiește la Gornet de un deceniu.

Primarului comunei Gornet, Nicolae Negoițescu

„La momentul acesta, sunt șapte persoane (infectate – n.r.), celelalte opt sunt negative. Avem o persoană (dintre acestea 15 – n.r.) care avea domiciliul în Gornet, dar care nu mai stă de 10 ani aici. Deci, sunt șapte oameni infectați, care acum sunt în spital. În Gornet nu mai e niciunul pozitiv”, a spus Nicolae Negoițescu.

”DSP-ul să-mi spună și mie ce evaluare epidemiologică a venit să facă în Gornet. Dacă a venit vreodată… Nu a venit nimeni aici, să ne informeze, să facă un studiu, să găsim o soluție, nimic! Și eu să fiu de acord cu așa ceva? Nu pot!”, a mai declarat primarul Nicolae Negoițescu pentru Libertatea.

Șeful Consiliului Județean cere testarea tuturor sătenilor

La rândul său, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader (PSD), îi ține partea lui Negoițescu în războiul cu DSU.

”Este foarte bine ce a făcut domnul primar și îl încurajez, pentru că măsurile trebuie să fie aplicate în funcție de realitatea din zonă. Din punctul meu de vedere, este un abuz că a fost carantinat acel sat, sigur nu a fost cea mai potrivită măsură, puteau fi făcute testări pe toți, nu să bagi în izolare o comunitate întreagă” a declarat Toader pentru Libertatea.

Șeful Consiliului Județean Prahova a precizat că susține ideea testării în masă a tuturor celor peste 2.000 de localnici din Gornet și că ar fi dispus să susțină financiar acest demers cu fonduri de la Consiliul Județean.

Plângea autorităților din Gornet:

DSU susține că localnicii puteau să meargă la muncă

Reacția DSU a venit pe Facebook, într-un mesaj în care instituția lui Raed Arafat a explicat motivele din spatele deciziei. Pe lângă reluarea criteriilor priving pragul „3 cazuri / 1000 de locuitori”, DSU subliniază că decizia carantinării permite „intrarea sau ieșirea persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a cotninua activitățile privind prezentarea la locul de muncă”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News